Vanaf wanneer kun je nou precies een betrouwbare zwangerschapstest doen?

22.11.2021 11:40

Je bent het aan het proberen en je zit natuurlijk in spanning. Je hebt seks gehad op de dag dat je ovuleert: tenminste, dat denk je. Wanneer kun je nou precies een eerste betrouwbare zwangerschapstest doen?

Want doe je de test te vroeg, dan kan het vals negatief zijn. En dat wil je ook niet: dan staat er dat je niet zwanger bent, terwijl je dat wél bent.

Zo snel mogelijk

Je kan een zwangerschapstest doen vanaf het moment dat je één dag overtijd bent. Dit is je eerste NOD (Niet Ongesteldheidsdag). Dan kun je het beste een wat duurdere zwangerschapstest kopen, omdat die secuurder zijn. Ze zijn gevoeliger voor het HG hormoon dat je in het begin van je zwangerschap aanmaakt. Je kunt dan met een duurdere test al 4 dagen eerder zien of je zwanger bent (goedkopere testen kun je het beste gebruiken vanaf 5 dagen over tijd zijn), al blijft het altijd de vraag hoe betrouwbaar het is. Je kunt het daarom het beste nog een keer testen als je zes dagen of een week over tijd bent. Dan zit je sowieso goed.

Wanneer je een zwangerschapstest te vroeg doet, is de hoeveelheid hCG-hormoon in je urine nog te laag om te kunnen meten. En denk je na een negatieve test echt dat je zwanger bent, en blijft je menstruatie maar uit? Test dan gewoon altijd na een paar dagen nog een keer. Het beste is het om het te doen met ochtendplas: daarin zit het meeste hormoon.

Lees ook
Extreem misselijk en constant overgeven in je zwangerschap: hyperemesis gravidarum kan gevaarlijk zijn

Toch zwanger

Een test werkt altijd hetzelfde: een dure of goedkopere maakt dan niet uit. Je plast erover heen en het staafje meet hoeveel hCG-hormoon je in je lijf hebt. Ben je zwanger? Dan verschijnt er een tweede streepje. Bij sommige testen zie je in dit geval een plusje of het woord ‘zwanger’. Maar ook als je twijfelt omdat je een heel licht streepje ziet, kun je er vaak wel vanuit gaan dat dat betekent dat je echt zwanger bent. Dan heeft de test toch hCG gemeten in je urine en de kans is dan dus groot dat je zwanger bent.

Bron: Planned Parenthood