Alle zwangeren kunnen vanaf april volgend jaar gratis een NIPT-test doen

15.04.2022 07:35

Voor wie het graag wil: je kunt vanaf april volgend jaar in je zwangerschap gratis een NIPT’-test laten doen. Deze test is er om te controleren op het edwards-, patau- en downsyndroom.

Groot voordeel is dat het onderzoek geen risico vormt voor de zwangere of het kind. Op zich is de NIPT al langer beschikbaar voor alle zwangeren. Maar alleen als deelnemer aan een onderzoek en met een eigen bijdrage van 175 euro.

Mocht je het willen weten

En dat is vanaf april volgend jaar dus anders, zegt minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers. Toegankelijk voor iedereen, zodat iedereen meer zekerheid heeft in de zwangerschap over eventuele genetische afwijkingen. Niet dat het alles zegt, natuurlijk. En het zegt ook zeker niet dat je je zwangerschap zou moeten willen afbreken, ook dat niet. Er zijn ook genoeg vrouwen die dit niet willen weten en geen NIPT-test willen.

Dus, er moeten wel nog allerlei praktische details ingevuld worden. De zogenoemde niet-invasieve prenatale test (NIPT) is een bloedonderzoek en een zeer betrouwbare manier om afwijkingen in het genoom vast te stellen.

Bron: LINDA

In samenwerking met Mama Magazine