Uitscheuren tijdens de bevalling: 5 manieren om dit te voorkomen

20.09.2022 15:24

Uitscheuren tijdens je bevalling, misschien is dit wel je grootste angst. Het klinkt ook best eng en pijnlijk, toch? Gelukkig zijn er manieren om uitscheuren tijdens de zwangerschap te verminderen of zelfs te voorkomen.

Vooral bij je eerste zwangerschap zal die angst misschien wel groter zijn, dan als je al eens eerder bevallen bent.

Perineum massage

Perineum is het stukje huid en steunweefsel, dat zich bevindt tussen de vagina en anus. Door regelmatig een perineum massage te nemen in de weken voor de bevalling, kan het de kans verkleinen om uit te scheuren. Het is een massage die de perineum oprekt doormiddel van je vingers, de huid zal dan soepeler worden.

Badbevalling

We hebben allemaal wel de verhalen gehoord over dat in bad bevallen minder pijnlijk wordt ervaren. Het is dus ook een optie om de kans op uitscheuren te verminderen. Door het warme water zullen je spieren veel meer ontspannen, vooral de spieren en het weefsel in je perineum. Alles rekt makkelijker op in bad, wat de kans kleiner maakt dat je gaat uitscheuren tijdens je bevalling.

Niet te hard persen

Je hoort altijd dat er wordt geroepen bij de tien centimeter, wanneer het hoofdje past door de baringskanaal, dat je moet gaan persen. Dit zie je ook vaak op televisie bij films en series. Maar dit is nou juist het probleem: op het verkeerde moment een perswee volgen kan uitscheuren veroorzaken. De baarmoeder doet uit zichzelf al een hoop werk, waardoor je alleen mee moet puffen. Het heeft geen zin kracht te zetten op je weeën, het moet langzaam oprekken en niet te snel gaan. Niet te hard persen of te snel is dus een tip om de kans op uitscheuren te verminderen of zelfs te voorkomen. Je verloskundige weet meestal precies wanneer het het goede moment is.

Geboortetraining voor een natuurlijke bevalling

Je hebt ook een geboortetrainingen die je kunt volgen, het is een medisch hulpmiddel zodat de bevalling zo natuurlijk mogelijk verloopt. Je kunt je dan alvast voorbereiden op de bevalling, je rekt je geboortekanaal alvast op. Hiermee zal de bevalling soepeler verlopen.

Bevallen op handen en knieën

Op handen en knieën bevallen is hetzelfde als hurkend bevallen. Alleen hurkend bevallen is zwaarder als het lang duurt. Je zult hiermee meer ruimte creëren in je bekken en je maakt hierbij gebruik van zwaartekracht tijdens het persen. Deze houding kun je ook heel goed in bed uitvoeren en verminderd de kans op uitscheuren.

Bron: Famme