Tessa is geboren zonder neus: ‘Ze wordt Voldemort genoemd’

21.05.2024 15:46

Tessa is geboren met een ongebruikelijke aandoening die bekend staat als volledige congenitale arhinia, wat betekent dat ze geen neus heeft. Deze zeldzame aandoening, die wereldwijd enkele mensen maar hebben, zet Tessa vanaf het begin van haar leven voor bijzondere uitdagingen.

Ze wordt door anderen Voldemort genoemd. Ondanks deze hindernissen heeft ze ervoor gekozen zich niet door haar toestand te laten bepalen en het leven met een ongeëvenaard enthousiasme tegemoet te zien. Het is een vrolijk meisje.

Geboren zonder neus

Geen neus en ook niet iets wat er op lijkt: daar moet Tessa het haar hele leven mee doen. In het unieke geval van Tessa strekt haar toestand zich uit tot het ontbreken van het reuksysteem, het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor het herkennen van geuren. Ze ruikt dus niets. Ondanks de uitdagingen die haar toestand met zich meebracht, beschouwen Tessa’s ouders haar als een mooi en buitengewoon meisje. Haar moeder Grainne ontdekte in de vijfde maand van de zwangerschap dat er iets niet klopte. Daar had ze het heel moeilijk mee, maar ze besloten natuurlijk hun dochter de beste zorg te geven die mogelijk is. En dat krijgt ze nu.

Wel een neus in de toekomst

Kort na haar geboorte werd ze overgebracht naar de intensive care, waar ze een operatie onderging om de ademhaling te vergemakkelijken. Twee jaar later onderging Tessa cosmetische chirurgie om prothesen onder haar huid te laten implanteren, waarmee de basis werd gelegd voor de constructie van een kunstmatige neus. Dat krijgt ze pas na de pubertijd, als ze is uitgegroeid. Eerder heeft het geen zin. Nu wordt ze voorbereid op de operatie waardoor haar profiel ‘normaler’ zal worden. Dit betrof bot- en huidtransplantaties. Tessa staat dus nog een lange medische weg te wachten. ‘Maar dat kan onze lieve meid aan’, zeggen haar ouders trots.

Bron: Brightside