‘De tanden van mijn dochter zijn vreselijk geel, maar ze poetst gewoon elke dag’

25.04.2024 14:16

Net als volwassenen kunnen kinderen van nature verschillen hebben in de kleur van hun tanden. Sommige kinderen hebben van nature wittere tanden, terwijl anderen van nature gelere tanden hebben. Deze kleurvariaties kunnen genetisch bepaald zijn en hebben meestal geen invloed op de gezondheid van de tanden.

En het zegt dus ook niets over je opvoeding. Want het ligt echt niet altijd aan poetsen.

Deze moeder maakt zich zorgen om het gebit van haar 5-jarige dochter. ‘Haar melktanden zijn al behoorlijk geel, wat krijgt ze dan hierna voor gebit? Ze poetst gewoon elke dag, maar ze zijn echt wat verkleurd. Ze eet soms wel snoep, ja. Maar ook echt niet de hele dag door. Dus hoe komt dit? En vooral: hoe komt ze aan wat wittere tanden? Het staat zo onfris.’

Tanden zijn geel: en nu?

Gele tanden worden ook door andere dingen veroorzaakt. Sommige medicijnen, met name antibiotica zoals tetracycline en doxycycline, kunnen de tanden van kinderen permanent verkleuren als ze worden ingenomen tijdens de ontwikkeling van het tandglazuur. Dit wordt vaak gezien als streperige of vlekkerige verkleuring. Sommige kinderen hebben van nature dunner tandglazuur of andere genetische factoren die kunnen leiden tot een grotere gevoeligheid voor verkleuring van de tanden.

Soms is dagelijks poetsen alleen niet voldoende om verkleuring te voorkomen. Het is mogelijk dat de tanden van een kind niet grondig genoeg worden gereinigd, waardoor tandplak en tandsteen zich kunnen ophopen en de tanden langzaam kunnen verkleuren. Ga vooral eens langs de tandarts om advies te vragen: want soms is er echt wat aan te doen.