Een slab met een vakje kan in sommige gevallen gevaarlijk zijn

17.09.2024 13:37

Je denkt dat het heel onschuldig is en dat is meestal ook zo: het opvangvakje vangt het eten dat je kind laat vallen netjes op. Toch kan een slab met zo’n handig vakje erop in sommige gevallen gevaarlijk zijn. En dat zit zo.

Het is simpel, maar toch kunnen ouders het wel eens vergeten. Zo’n slab heeft een vakje waar eten in valt, dat anders op de grond zou vallen. Handig, of course. Maar ook ingewikkeld. Want gebruik je bijvoorbeeld dezelfde slab een dag later weer, dan kunnen daar nog etensresten in achter zijn gebleven. En als dat vlees is wat nu buiten de koeling heeft gelegen, dan kan dat gevaarlijk zijn als je kind dat opnieuw opeet. Al het eten dat lang buiten de koeling is dat eigenlijk in de koelkast hoort, geef je natuurlijk niet zo graag aan je kind. En sowieso is oud eten of oude restjes, meestal niet zo lekker voor je kleine.

Goed, het gebeurt heus niet altijd, maar het is toch slim om waakzaam te zijn op dat vakje. Voor je het weet valt er een stukje worst in en eet je kleine dat een dag later nog gewoon op. Meestal loopt dat wel met een sisser af, maar je wilt toch niet dat je kind voedselvergiftiging oploopt. Maak dus – heel easy – altijd het vakje van de slabben goed schoon na gebruik, en dan kun je deze ellende voorkomen.

Signalen van voedselvergiftiging bij een kind

Voedselvergiftiging bij kinderen kan zorgelijk zijn, vooral omdat hun lichamen gevoeliger zijn voor uitdroging en complicaties. Hier zijn de belangrijkste signalen van voedselvergiftiging bij een kind:

1. Misselijkheid en braken

  • Het kind kan herhaaldelijk overgeven, soms binnen enkele uren na het eten van besmet voedsel.

2. Diarree

  • Waterige of frequente ontlasting is een veelvoorkomend symptoom. Soms kan er ook bloed of slijm in de ontlasting zitten, wat op een ernstigere infectie kan wijzen.

3. Buikpijn en krampen

  • Het kind kan klagen over buikpijn of krampen, vaak in combinatie met de andere symptomen.

4. Koorts

  • Een lichte tot hoge koorts kan optreden, afhankelijk van de ernst van de infectie. Hoge koorts kan duiden op een bacteriële infectie zoals Salmonella.

5. Lusteloosheid en vermoeidheid

  • Door de infectie en uitdroging kan het kind erg moe of lusteloos worden.

6. Verminderde eetlust

  • Het kind kan weigeren te eten of drinken, wat het risico op uitdroging verhoogt.

7. Uitdroging

  • Symptomen van uitdroging kunnen zijn: droge mond, weinig tot geen plassen, donkere urine, huilen zonder tranen, en een ingevallen gezicht.

8. Duizeligheid of verwardheid

  • Ernstige uitdroging of verstoorde elektrolytenbalans kan leiden tot duizeligheid, verwardheid of zelfs flauwvallen.

Bij twijfel, bel dan altijd je huisarts of de spoedpost.

Bron: Thuisarts