Wat zijn de duidelijkste signalen van een lage intelligentie bij een baby?

03.04.2024 11:26

Maak je je zorgen om de ontwikkeling van je baby? En of het wel volgens zijn of haar leeftijd verloopt? Het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het trekken van conclusies over de intelligentie van een baby, omdat intelligentie op jonge leeftijd moeilijk te meten is en zich op verschillende manieren kan manifesteren.

Echter, sommige signalen kunnen wijzen op ontwikkelingsachterstanden of problemen die aandacht vereisen. Het zouden signalen kunnen zijn van een wat lagere intelligentie, al spelen bij intelligentie veel zaken mee. Dus trek niet gelijk een harde conclusie, want elk kind groeit op zijn of haar eigen tempo. Zo kan de een al snel staan en lopen en is de ander juist sneller met praten.

 1. Beperkte reactie: Baby’s die weinig of geen oogcontact maken, weinig reageren op geluiden of niet glimlachen in reactie op menselijke interactie kunnen een signaal zijn van mogelijke ontwikkelingsachterstanden.
 2. Gebrek aan interesse in omgeving: Als een baby weinig interesse toont in zijn omgeving, weinig lacht of niet reageert op nieuwe stimuli, kan dit een teken zijn van een gebrek aan cognitieve ontwikkeling.
 3. Vertraagde mijlpalen: Als een baby vertraagd is in het bereiken van belangrijke mijlpalen zoals zitten, kruipen, brabbelen of grijpen, kan dit wijzen op een ontwikkelingsachterstand die verband houdt met cognitieve ontwikkeling.
 4. Weinig exploratie: Baby’s die weinig interesse tonen in het verkennen van hun omgeving of die niet proberen nieuwe dingen te grijpen, aan te raken of te onderzoeken, kunnen een vertraagde ontwikkeling van de cognitieve vaardigheden vertonen.
 5. Weinig aandacht voor interactie: Baby’s die moeite hebben om zich te concentreren op interactie met anderen, zoals het spelen met speelgoed of reageren op gezichten, kunnen signalen van een lage intelligentie vertonen.

Het is altijd verstandig om zorgen te bespreken met een kinderarts of een ontwikkelingsspecialist om de juiste evaluatie en ondersteuning te verkrijgen. Het is normaal dat baby’s zich op hun eigen tempo ontwikkelen en ze hebben allemaal verschillende sterke punten en vaardigheden.

Lage intelligentie bij een baby

Dat gezegd hebbende, er zijn bepaalde ontwikkelingsmijlpalen die kunnen wijzen op een normale cognitieve ontwikkeling bij baby’s. Het niet bereiken van bepaalde mijlpalen kan soms een indicatie zijn van mogelijke ontwikkelingsproblemen. Dit zijn signalen van een normale cognitieve ontwikkeling bij baby’s:

 1. Responsief zijn op geluiden en stemmen.
 2. Oogcontact maken en reageren op gezichten.
 3. Lachen, brabbelen en proberen geluiden na te bootsen.
 4. Het vastpakken en onderzoeken van objecten.
 5. Het draaien van het hoofd naar geluiden en bewegingen in de omgeving.
 6. Het volgen van objecten met de ogen.

Als ouders zich zorgen maken over de ontwikkeling van hun baby, is het altijd verstandig om advies in te winnen bij een kinderarts of een ontwikkelingsdeskundige. Deze professionals kunnen een evaluatie uitvoeren en eventuele zorgen bespreken. Het is echter belangrijk om te onthouden dat elk kind uniek is en zich op zijn eigen tempo ontwikkelt.