Salmonellabesmetting bij jonge kinderen: wat zijn de symptomen?

09.04.2022 17:04

Het gaat inmiddels rond in het nieuws: in producten van Ferrero chocolade, die van de Kinder Surprise eieren, kan iets zitten waardoor kinderen besmet raken met de salmonellabacterie. In Nederland zijn tot dusver twee kinderen besmet geraakt met salmonella, mogelijk door het eten van producten van Ferrero. Wat zijn de symptomen van zo’n besmetting?

De salmonellabacterie wordt af en toe aangetroffen in voedsel. Een infectie is vooral gevaarlijk voor zwangere vrouwen, jonge kinderen, ouderen en mensen met een verzwakt afweersysteem. De tijd tussen het eten van voedsel dat besmet is met salmonella en de eerste klachten is meestal 6 tot 72 uur.

Contact met de dokter

Belangrijk is om te weten dat niet iedereen ziek wordt van deze bacterie. Deze klachten bestaan meestal uit diarree, buikkrampen, misselijkheid en braken. Deze klachten gaan meestal na 3 tot 7 dagen vanzelf voorbij. Bij jonge kinderen en baby’s kan het soms wat ernstiger verlopen, omdat kindjes dan sneller uitgedroogd zijn. Let daarom altijd op of je kind genoeg drinkt en vocht binnenhoudt. Je kunt dat doen door te kijken naar hoeveel natte plasluiers je kind nog heeft: zolang je kind plast, zit er nog vocht in het lijfje. De infectie die het gevolg is van een salmonellabesmetting wordt ook wel buiktyfus genoemd. De aandoening kan dodelijk zijn bij gebrek aan behandeling.

Salmonella veroorzaakt vooral diarree. Heb je toevallig ook een Kinder-chocolaatje gegeten in de laatste uren? Dan kan het zijn dat het gaat om salmonella. Kinderen met heftige diarree moeten ervoor zorgen dat ze genoeg drinken en zout en suiker binnenkrijgen. Laat je kind daarom wat thee drinken, veel water en probeer ook wat bouillon. Neem contact op met de huisarts als er bloed in de diarree zit, als er sprake is van hoge koorts of als de diarree na een week niet minder is geworden.

Let dus de komende tijd op met de producten van Ferrero. De producten komen uit een Belgische fabriek waar salmonella is vastgesteld, en die producten zijn ook aan Nederland geleverd.

De producten die uit de schappen zijn gehaald:

  • Kinder Surprise (alle verpakkingen)
  • Kinder Schokobons
  • Kinder Schokobons WHITE
  • Kinder Happy Moments
  • Kinder Mix Advent Calendar
  • Kinder Mix Peluche
  • Kinder Surprise Maxi