Het koperspiraaltje lijkt vaak niet te werken: het RIVM wil jouw ervaring horen

12.03.2021 13:10

Er is ophef over het koperspiraaltje: het zou niet altijd even goed werken, namelijk. En dus doet het RIVM nu grootschalig onderzoek onder Nederlandse vrouwen. 

De oproep geldt voor vrouwen die het koperspiraaltje IUB Ballerine MIDI gebruiken als voorbehoedsmiddel. Meld bijwerkingen en problemen, zo vraagt het RIVM. Daar kunnen ze namelijk van leren.

Melden maar

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vraagt niet alleen gebruiksters, maar ook verloskundigen, gynaecologen en huisartsen zich te melden. Dat kan bij het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten (MEBI), via deze link.

Bij het instituut zijn in een jaar 33 meldingen binnengekomen over het voorbehoedsmiddel, dat sinds april 2019 beschikbaar is. Het aantal is volgens het RIVM relatief veel, bij de melders zijn er zorgen over de doelmatigheid. Ofwel: heel wat vrouwen zijn gewoon zwanger geworden door het spiraaltje heen. En ook wordt het spiraal vaak uitgestoten door het lichaam van de vrouw. Verreweg de meeste meldingen (31) gingen vooral over (gedeeltelijke) uitstoting van het spiraaltje. Ook zijn er vrouwen onbedoeld zwanger geraakt. Hoeveel kan het RIVM niet zeggen.

Toch zwanger

Dit heeft ook Anke ervaren: zij werd zwanger door haar spiraal heen terwijl ze dat niet wilde, want ze was niet meer samen met de vader van haar kindje. Ankes dochter werd met 36 weken geboren. “Tijdens de bevalling vonden ze mijn spiraaltje terug in de placenta. Daar was nog een foto van gemaakt, die is het hele ziekenhuis rondgegaan”, lacht ze.

Lees ook
Anna werd zwanger door haar Ballerine spiraaltje heen: ‘Ik schrok me rot’

Bron: ANP