
Er zijn 5 redenen waarom je kinderen niet naar je luisteren, blijkt uit onderzoek

Als ouder heb je het vast weleens gedacht: “Mijn kinderen luisteren gewoon echt nooit naar me!” Je vraagt hen om hun schoenen op te ruimen, hun bord in de vaatwasser te zetten of even stil te zijn – en het lijkt alsof je tegen een muur praat. Frustrerend? Absoluut.
Maar je bent niet alleen. Veel ouders ervaren dit dagelijks. Hoe komt het toch dat kinderen vaak doen alsof ze je niet horen? En belangrijker nog: wat kun je eraan doen?
Waarom luisteren kinderen niet?
Er zijn meerdere redenen waarom kinderen soms lijken te negeren wat je zegt:
- Selectief gehoor – Kinderen hebben een talent om alleen te horen wat hen uitkomt. Vraag of ze hun speelgoed willen opruimen, en ze lijken doof. Maar fluister “ijsje” in een andere kamer, en ze komen direct aanrennen.
- Onaantrekkelijke taken – Als een opdracht niet leuk is, proberen ze deze te vermijden. Ze hopen dat als ze maar lang genoeg doen alsof ze niets horen, jij het opgeeft (en vaak werkt dat nog ook!).
- Overprikkeling – Soms zijn kinderen zo gefocust op hun spel, een scherm of hun eigen gedachten dat ze je oprecht niet horen. Hun hersenen filteren irrelevante informatie (zoals een ouder die zegt dat ze hun kamer moeten opruimen) automatisch uit.
- Gebrek aan consequenties – Als ze weten dat jij toch uiteindelijk de taak zelf doet of dat er geen gevolgen zijn, waarom zouden ze dan luisteren?
- Gebrek aan verbinding – Soms luisteren kinderen niet omdat ze zich niet gehoord of begrepen voelen. Een sterke emotionele band en positieve communicatie helpen hierbij.
Wat kun je eraan doen?
Gelukkig zijn er manieren om je kinderen beter te laten luisteren zonder continu te moeten schreeuwen of smeken.
- Zorg voor oogcontact – Roep niet vanuit een andere kamer, maar ga naast je kind staan, raak eventueel hun schouder aan en zorg dat ze je aankijken voordat je iets zegt.
- Wees kort en duidelijk – Kinderen verliezen snel hun aandacht. Houd je boodschap simpel en specifiek: in plaats van “Ruim je kamer op,” zeg je: “Zet je knuffels in de mand en je boeken in de kast.”
- Geef keuzes en autonomie – Laat je kind een gevoel van controle houden. Bijvoorbeeld: “Wil je eerst je tanden poetsen of eerst je pyjama aantrekken?”
- Gebruik humor en speelsheid – Kinderen reageren vaak beter op een speelse aanpak. Maak er een wedstrijd van: “Laten we kijken wie het eerst zijn schoenen heeft opgeruimd!”
- Geef directe consequenties – Maak duidelijk wat er gebeurt als ze niet luisteren. “Als je je speelgoed niet opruimt, kan ik het een dag weghalen.” En houd je hieraan.
- Wees een rolmodel – Kinderen imiteren gedrag. Luister jij echt naar hen als ze iets vertellen? Door hen te laten zien hoe je aandachtig luistert, leren ze dit zelf ook.
Kinderen luisteren niet altijd even goed, en dat is normaal. Maar met een paar aanpassingen in je communicatie kun je ervoor zorgen dat ze sneller reageren en meer meewerken. Blijf geduldig, consequent en zorg vooral voor een positieve connectie met je kind. Voor je het weet, hoef je dingen maar één keer te zeggen – nou ja, meestal dan…