Stoute kinderen zijn later in hun leven des te gelukkiger

03.09.2020 19:50

Is jouw kind ook een handvol? Altijd druk, stout, ondeugend – een lekker boefje? Die je heel soms ook wel eventjes achter het behang wil plakken?

Maak je geen zorgen. Want rebelse kinderen zouden volgens onderzoekers later in hun leven als volwassenen juist ontzettend aardig worden.

Happy life

Voor het onderzoek werd naar 210 Nederlandse jongeren gekeken. Wat blijkt? De kinderen die meer risico durven te nemen ontwikkelen veel sociale vaardigheden, waardoor ze als volwassene al gauw in de smaak vallen. En zoals je zelf ook begrijpt: wie veel vrienden heeft en sociaal is, is vaak ook een stuk gelukkiger.

Tussen ongeveer het tiende en negentiende levensjaar groeien kinderen en gaan ze grenzen verkennen – het is dus niet gek als je kind rond deze leeftijd wel eens kattenkwaad uithaalt. Nou moet het wel binnen de perken blijven natuurlijk, maar af en toe wat uitproberen wat niet mag is heel normaal. Het hoort bij het vormen van een eigen identiteit: wie zijn ze en wie willen ze zijn? Maak je dus niet gelijk kwaad als er weer iemand te laat thuis is of stiekem buiten gaat racen terwijl dat niet mocht. Het komt later echt allemaal goed.

Bron: Metronieuws