Wat betekent het volgens psychologen als je kind graag met de kleur zwart tekent?

27.03.2024 13:49

Kinderen uiten zich op verschillende manieren, en een van die manieren is door middel van kunst en tekenen. Terwijl sommige kinderen vrolijke en kleurrijke tekeningen maken, zijn er anderen die een voorkeur hebben voor de kleur zwart. Wat betekent het als je kind graag met de kleur zwart tekent?

Niet zoveel, volgens psychologen. Of schuilt er toch iets van betekenis achter? Eigenlijk wel.

Dit betekent het als je graag met zwart tekent

  1. Expressie van emoties: Voor sommige kinderen is zwart een manier om hun diepste emoties en gevoelens uit te drukken. Zwarte tekeningen kunnen symbolisch zijn voor verdriet, woede, angst of andere intense emoties die het kind ervaart. Het kan een manier zijn om deze emoties te uiten en ermee om te gaan op een veilige en creatieve manier. Het kan horen bij een bepaalde fase in het leven van je kind.
  2. Verbeeldingskracht en creativiteit: Zwart kan ook worden gezien als een krachtige en mysterieuze kleur, en sommige kinderen voelen zich aangetrokken tot de diepte en complexiteit ervan. Voor hen kan het tekenen met zwart een uiting zijn van hun levendige verbeeldingskracht en creativiteit. Ze creëren misschien werelden van fantasie en verhalen die zich afspelen in donkere en intrigerende landschappen.
  3. Zoektocht naar identiteit: Het tekenen met zwart kan ook een fase zijn in de zoektocht naar identiteit van een kind. In de kindertijd beginnen kinderen zich bewust te worden van zichzelf en hun plaats in de wereld. Het gebruik van zwart kan een uiting zijn van een innerlijke zoektocht naar wie ze zijn en wat hen uniek maakt. Het kan een manier zijn om te experimenteren met verschillende aspecten van zichzelf en hun persoonlijkheid. En vergeet niet: jongens vinden zwart en donkere kleuren vaak gewoon cool. Dan zit er niet iets verdrietigs achter, maar gewoon het ‘stoer willen doen’.
  4. Stijlvoorkeur: Sommige kinderen hebben simpelweg een voorkeur voor de esthetiek van zwart. Ze houden misschien van de eenvoud, kracht en contrast die zwart kan bieden in hun tekeningen. Voor hen is zwart gewoon een keuze op basis van hun persoonlijke smaak en stijlvoorkeur.

Dus, al met al is het zo dat het tekenen met zwart niet per se negatief of zorgwekkend is. Het kan een natuurlijke fase zijn in de ontwikkeling van een kind en een belangrijke uitdrukking van hun emoties, verbeeldingskracht en identiteitsvorming. Als ouder is het belangrijk om open te staan voor de creatieve uitingen van je kind en hen te ondersteunen en mocht je twijfelen aan hun welzijn, vraag dan verder naar hun emoties. Zijn ze op iemand boos of voelen ze zich alleen, en kleuren ze daarom met alleen maar zwart? Of zitten er ook nog genoeg vrolijkere kleuren op de tekening van je kind, zoals geel, oranje, rood, blauw, groen, roze, paars en alles daartussen?