Pauline heeft spijt van het moederschap: ‘Ik had liever géén kinderen gehad’

16.05.2020 12:03

Eén op de 10 moeders heeft soms wel eens spijt van het moeder worden. Pauline snapt dat: ze zou haar 4 kinderen soms liever niet hebben, zegt ze tegen LINDA.

Pauline: “Laat ik dit voorop stellen: ik hou van mijn kinderen en heb ze nooit aan hun lot overgelaten. Ik heb ze met liefde grootgebracht, zelfstandig opgevoed en ik heb ze een positief zelfbeeld proberen te geven. Maar eerlijk? Ik zou het absoluut niet nog een keer doen. Ik heb spijt van het hele moederschap, ik had liever geen kinderen gehad.”

Ze heeft vier kinderen van 15, 18, 20 en 21 jaar. Zelf is ze 49 jaar. Ze had niet zoveel met die drukke kindertijd van een groot gezin in huis. “Ik was geen moedergans die meteen opsprong als een kind riep dat het dorst had en heb nooit in brabbeltaal met mijn kinderen gecommuniceerd. Zelfstandig dingen doen, dat was wat ik ze zo snel mogelijk wilde leren.”

Nu haar kinderen volwassen zijn, zijn ze uit huis. Ze zien elkaar niet veel en dat vindt Pauline prima. “Soms heb ik weken geen contact met ze. We hebben geen ruzie, het loopt prima tussen ons, maar de behoefte om wekelijks of vaker contact te hebben is er niet. Onze band lijkt meer op vriendschap dan op die tussen moeder en kind. Dat werkt beide kanten op. Als we een keer allemaal bij elkaar zijn, ben ik na twee uur helemaal kapot. Het vreet zoveel energie.”

Lees hier het hele interview in LINDA.

Bron: LINDA.

De gezelligste pyjama’s voor moeder en kind: