Nu zwanger? Ouders krijgen vanaf volgend jaar recht op 9 weken betaald verlof

14.10.2021 10:50

Negen weken betaald verlof: het is eindelijk zover. Voor alle ouders volgend jaar is er langer verlof dat gewoon wordt doorbetaald. Let wel: het gaat pas in vanaf 2 augustus 2022.

De reden dat het verlof nu langer mag duren? Het moet zorgen voor een betere balans tussen werk en gezin.

Verdeling thuis en op kantoor

Nu al hebben ouders recht op 26 weken ouderschapsverlof in de eerste acht jaar na de geboorte van een kind. Maar dat verlof is meestal onbetaald. Eindelijk is er iets in veranderd, dus. Voor iedere ouder: vaders én moeders. “Een kind krijgen is een mooie en bijzondere gebeurtenis, maar er verandert ook veel”, zegt minister Koolmees. “Samen met je partner moet je op zoek naar een nieuwe balans tussen werk en gezin. Door het ouderschapsverlof deels te betalen wordt het makkelijker om zowel een baan te hebben als meer tijd thuis te besteden. En dat is belangrijk, want in het eerste jaar maken stellen afspraken over de werk- en zorgverdeling”.

Je moet het verlof wel opnemen in het eerste jaar van je baby: daarna vervalt het recht hier op. Verder hou je je recht nog op 17 weken onbetaald verlof: mocht je dus langer thuis willen zijn bij de kinderen, dan kun je dit opnemen.

Lees ook
Deze 24-jarige moeder heeft 20 baby’s, allemaal jonger dan 18 maanden

Bron: AD