Ouders geschokt: ongepaste beelden van Amsterdamse kinderopvang gaan rond op internet

17.01.2023 13:26

Een vervelende toestand op de Kindergarden in Amsterdam: daar heeft een stagiaire vreemde beelden van kinderen die daar naartoe gaan gedeeld op social media. De kinderen zijn herkenbaar in beeld.

Ouders reageren geschokt.

De kinderopvang bereidt een aangifte voor, bevestigt directeur Nicole Krabbenborg van kinderopvang Kindergarden.

De stagiaire is op staande voet ontslagen nadat uitlekte dat zij de beelden op TikTok en op Snapchat heeft gepost. De jonge stagiaire – werkzaam bij de vestiging Amsterdam Stadstimmertuin – plaatste op Snapchat en TikTok een video waarop een aantal kinderen herkenbaar in beeld komt. Dat deed ze zonder dat haar begeleidster hiervan wist. Op deze compilatie van beelden is onder andere te zien dat er een bal wordt geschopt naar twee kinderen die vervolgens omvallen. Ook wordt aan een kind gevraagd een zeehond na te doen en zijn op een video twee kinderen in een liggende houding te zien, met daarbij de tekst ‘ze beginnen al vroeg’.

In een andere video laat de stagiaire een afbeelding zien van twee zoenende mannen en vraagt zij aan een kindje wat er op de foto te zien is. Ook zijn er huilende kinderen te zien en steekt een van hen ook een middelvinger op. Ten slotte is een plassend kindje te zien op een toilet en wordt een ander kindje verschoond.

Ouders in shock

Een ouder zag de beelden en waarschuwde direct de kinderopvang. De melding wordt zeer serieus genomen en naar alle ouders van de Kindergarden is een mail gestuurd met uitleg. Een crisisteam onderzoekt de zaak. “Dat dit gedrag richting de kinderen onacceptabel is mag duidelijk zijn”, vertelt Krabbenborg. De stagiaire werd begeleid door een medewerker die al 21 jaar ervaring in de opvang heeft. “De stagiaire heeft ons op het hart gedrukt dat die medewerker er niets aan kan doen en dat ze alles stiekem heeft gedaan.”
Op de Facebook-pagina krijgt het kinderdagverblijf er flink van langs en wordt zelfs opgeroepen om de deuren te sluiten. ‘Mijn dochtertje zit op Kindergarden. Ik vind het misselijkmakend en ik ben ook echt gechoqueerd! Hoe heeft dit kunnen gebeuren?’, schrijft een van de ouders. ‘Mijn dochter zit bij Kindergarden. Ik wil weten wat voor gedrag er vertoond is. Grensoverschrijdend is mij te summier’, laat een ander weten. Diverse boze ouders spreken op sociale media van ‘pornografisch materiaal’, maar daar is volgens de politie geen sprake van. ,,Het gaat niet om beelden waarop kinderen naakt te zien zijn. Het is nog maar de vraag of de beelden überhaupt strafrechtelijk van aard zijn. Het onderzoek loopt nog”, zo vertelt een woordvoerder.
Bron: AD