Opvoedvraag: ‘Mag ik mijn dochter een dag ziekmelden op school omdat we een lang weekend weggaan?’

29.09.2023 09:12

De leerplicht: natuurlijk hou je je daar als ouder braaf aan. Je wilt ook dat je kind gewoon naar school gaat en onderwijs krijgt. Maar ja, soms zijn er van die uitzonderingen…

Je wilt een lang weekend weg, maar je kind moet eigenlijk op vrijdag naar school.

Wat doe je nu?

En je kind is ouder dan 5 jaar: dus zomaar thuis laten, dat mag officieel niet. Moeder M. vraagt zich af: kan ik mijn dochter dan gewoon een dagje ziekmelden? Zodat wij een lang weekend weg kunnen? Wie val ik daar nou mee lastig, niemand, toch?

Tot je kind 6 jaar is, zit het volgens de Rijksoverheid net anders. ‘Soms is een volledige schoolweek nog te veel voor een kind. Uw kind mag dan 5 uur in de week thuisblijven. Dit mag tot uw kind 6 is.’ Dat zou betekenen dat je op vrijdag je kind al vroeg kunt ophalen uit school of een dag kunt laten overslaan.

Andere officiele regels luiden:

Reden om uw kind thuis te houden

Vertel de schooldirecteur dat u vrij wilt vragen voor uw kind. Een paar voorbeelden:

  • Is uw kind ziek? Vertel dit binnen 2 dagen aan school.
  • Wilt u dat uw kind vrij is voor een feestdag? Bijvoorbeeld voor het Suikerfeest of het Joods Paasfeest? Vertel dit vooraf aan de school.
  • Moet uw kind naar een huwelijk of begrafenis? Dan moet de schooldirecteur vooraf toestemming geven.

Hoe lang vrij

Heeft u een bijzondere gebeurtenis, zoals een huwelijk. En moet uw kind:

  • 2 tot 10 dagen vrij zijn? Leg uit waarom uw kind zo lang vrij moet zijn. De directeur beslist of uw kind vrij krijgt.
  • Meer dan 10 dagen vrij zijn? Dan moet de leerplichtambtenaar toestemming geven. De leerplichtambtenaar controleert of kinderen naar school gaan.
Bron: Rijksoverheid

Wil je alles leren over het leukere moederschap en lekkerder in je vel zitten? Dat kan nu makkelijk met de nieuwste bestseller voor moedergeluk, Happy Mom