Ophef over kinderprogramma waarin volwassenen naakt te zien zijn

06.03.2021 19:20

Er is ophef ontstaan nadat er een nieuw kinderprogramma is aangekondigd. Hierin laten volwassen mannen vrouwen hun blote lijf zien, omdat ze hiermee willen aantonen ‘dat perfecte lijven niet bestaan’.

Het is dus een pleidooi tegen alle perfect gephotoshopte lijven die jongeren vaak ziek op social media.

Dit kan niet

Het programma is bedoeld voor kinderen uit groep 7 en 8. De NTR wil met de serie Gewoon. Bloot. laten zien dat er meer soorten lichamen zijn dan alleen maar de ‘perfecte’ lijven die kinderen in films en op sociale media zien. In het programma stellen kinderen vragen aan vijf mensen die naakt zijn. Maar politieke partijen zijn hier nu fel op tegen en willen niet dat dit wordt uitgezonden in basisschoolklassen. Gewoon. Bloot. zou vanaf 21 maart te zien zijn voor de kinderen, maar niet als het aan sommige politieke partijen ligt.

“Alsof kinderen niet weten dat niet ieder lichaam hetzelfde is. Het gaat mij veel en veel te ver als dat gebeurt door leerlingen op de basisschool te confronteren met poedelnaakte wildvreemden in de klas. Hoe kom je erop?”, zegt voorman van de SGP, Kees van der Staaij.

Ongemakkelijk

In Kamervragen aan de minister werpt hij op: “Wat is het verschil is tussen het tonen van geslachtsdelen tijdens een televisieopname voor kinderen en het tonen van geslachtsdelen in een speeltuin?”. Volgens de politicus kan het programma ongemakkelijk zijn voor kinderen. “Dat zegt al genoeg. Kinderen vinden dat moeilijk. Dat is niet voor niks. Die beschermende drempel die er van nature is, moet je niet slopen. Ik hoop dat het kabinet dit plan van tafel laat halen.”

Ook op social media zorgt het idee van het programma voor veel vraagtekens bij ouders. Velen vinden het ‘niet kunnen’ en iets ‘wat je gewoon thuis bespreekbaar maakt’. Of het programma nu wel of niet doorgaat, is nog niet definitief besloten.

Lees ook
Deze geboortefoto is door Facebook verwijderd: te ‘bloot’

Bron: RTL Nieuws