Deze 5 onschuldige dingen mag je je kind niet te eten geven voordat ze 4 jaar zijn

23.12.2023 10:00
dingen eten kind

Het lijkt gewoon eten en dat is het misschien ook, maar toch kun je er maar beter mee oppassen als je kinderen hebt die jonger zijn dan 4 jaar. Deze onschuldige dingen kun je ze beter pas geven als ze ouder zijn.

En dat heeft alles te maken met verstikkingsgevaar.

Je denkt altijd: dat overkomt mij niet. Maar gevaar schuilt soms in een klein hoekje.

Dingen die je kind beter niet kan eten

Let daarom op met deze 3 dingen:

1. Noten, pinda’s, borrelnootjes

Vanwege verstikkingsgevaar worden hele noten en pinda’s vaak niet aanbevolen voor kinderen jonger dan 4 jaar. Het wordt aangeraden om noten en pinda’s in kleine stukjes te snijden of ze te verwerken tot notenpasta om het risico op verstikking te verminderen.

2. Kauwgom

Misschien lijkt het prima te kunnen omdat kinderen vanaf 2 jaar zeker wel goed kunnen kauwen, maar toch kun je het je peuter beter niet geven. Kauwgom kan een verstikkingsgevaar vormen voor jonge kinderen. Het wordt vaak pas geïntroduceerd als kinderen oud genoeg zijn om het veilig te gebruiken en te begrijpen dat ze het niet moeten inslikken.

3. Rauwe vis, kaas of rauw vlees

Sushi is misschien een gezellige hap met de hele familie, maar je peuter kan beter nog geen rauwe vis eten. Hetzelfde geldt voor rauw vlees, zoals carpaccio of filet americain. Daar kunnen schadelijke bacteriën in zitten, waar jonge kinderen gevoeliger voor zijn. Geef ook geen kaas gemaakt van rauwe melk. Daarin kunnen bacteriën zitten zoals campylobacter, listeria, salmonella en E.coli. Deze bacteriën kunnen een voedselinfectie veroorzaken. Jonge kinderen tot 4 jaar hebben vaak een verminderde weerstand en zijn gevoeliger voor voedselinfecties.

4. Zachtgekookt ei

Een te zacht gekookt eitje kan ook gevaarlijk zijn voor jonge kinderen vanwege de bacteriën die erin kunnen zitten. Salmonella kan voorkomen in rauwe of onvoldoende gekookte eieren en kan ernstige voedselvergiftiging veroorzaken.

5. Smeerworst

Kinderen tot 4 jaar kun je beter niet te vaak smeerworst geven op brood of op een cracker. Dit bevat veel vitamine A. Een teveel daarvan kan schadelijk zijn voor kinderen. Een te grote inname kan bijvoorbeeld leiden tot hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en vermoeidheid.

Lees ook: Deze 4 ‘onschuldige’ dingen mag je je baby absoluut niet te eten geven vóór de 1e verjaardag

Bron: Voedingscentrum