5 veel voorkomende ongelukken bij kinderen waar je snel bij moet handelen

31.05.2020 10:34

Een kind rent, klimt en stoeit en daarbij wil het wel eens gebeuren dat ze vallen. En soms kan dat hard gaan en is er pijn. Schrik niet te snel als moeder, maar weet wél goed wanneer je moet handelen.

En wat je dan bij welke ongelukken wat moet doen.

 1. Snee of diepe kras
  Een schaafplek is zo gemaakt, maar is de snee dieper, dat de huid uit elkaar ligt, dan moet je gelijk actie ondernemen. Bel de dokter of ga langs, want misschien zijn er hechtingen nodig om ervoor te zorgen dat er geen blijvende littekens achterblijven.
 2. Botten
  Zie je een zwelling of zie je dat je kind zich moeilijk beweegt, dan kan er een breuk zijn in de botten. De meeste botbreuken zie je al snel en daar zal je kind ook duidelijk bij maken dat het veel pijn heeft, maar dat is niet altijd zo. Zeker bij jongere kinderen is het goed opletten na een valpartij: bewegen ze nog zoals normaal?
 3. Brandwonden
  Een vingertje 1 seconde op een warme oven hebben is misschien niet gevaarlijk, maar bij de meeste brandwonden geldt: ga gelijk naar de dokter. Er kunnen blaren ontstaan en bij tweede-, derde- of vierdegraads brandwonden kunnen er littekens blijven.
 4. Een val op het hoofd
  Bij een harde val op het hoofd let je goed op je kind in de uren daarna en ’s nachts maak je je kind elke twee uur wakker ter controle. Zodra je ander gedrag merkt, ga je gelijk naar het ziekenhuis.
 5. Beten door dieren
  Hoe diep een beet van een hond of ander dier ook is: ga gelijk naar een arts, want je kind heeft inentingen nodig tegen bijvoorbeeld hondsdolheid. Dit geldt ook voor katten, konijnen, cavia’s of andere bijters.

Bron: Motherly

De leukste badpakken en zwembroeken voor je kinderen om fijn in te spelen: