‘Mogelijk ‘nieuwe kinderziekte’ geeft long- en hartproblemen: nu ook in Nederland’

01.05.2020 12:38

Nu we massaal bezig zijn met het coronavirus, maken we nog iets vreselijks mee. Het lijkt mogelijk te gaan om een nieuwe kinderziekte, aldus artsen.

De ziekte werd al eerder gemeld in het buitenland, zoals in Frankrijk en in Engeland. Nu zijn er ook gevallen in Nederland bekend.

Het gaat om een kinderziekte die problemen geeft aan de longen en het hart. De kinderen die tot nu toe in het ziekenhuis zijn opgenomen hadden veelal last van hevige buik-, maag- en darmklachten en een stevige koorts. Sommigen hadden dus ook problemen rond het hart en werden daardoor opgenomen op de intensive care. In het Verenigd Koninkrijk zijn enkele kinderen eraan overleden, in de andere landen zijn geen sterfgevallen bekend. In totaal gaat het nu al om meer dan 100 kinderen met dezelfde soort klachten.

De vraag is of sprake is van een bestaande ziekte, een nieuwe ziekte en of er een link is met Covid-19. Volgens Taco Kuijpers van het AMC ‘is er nu nog geen medisch bewijs dat de link met het coronavirus kan onderbouwen’. Waar het dan wel vandaan komt, dat wordt door medici momenteel onderzocht, maar is nog niet duidelijk. Ook is het af te vragen of deze ziekte besmettelijk is en of kinderen dit dus onderling aan elkaar kunnen doorgeven. Artsen waarschuwen ouders wel. Heeft je kind last van hoge koorts, heftige diarree, uitslag of ademhalingsproblemen – dan moet je zo snel mogelijk de dokter bellen.

Het RIVM meldt het volgende: ‘Uit het buitenland komen berichten over een aantal kinderen met een ernstige ontstekingsreactie, waarbij de link met COVID-19 wordt gelegd. Deze kinderen kregen koorts, huiduitslag en ontstekingen rond het hart. De verschijnselen doen denken aan de ziekte van Kawasaki. Onderzoek moet uitwijzen of er een verband is met COVID-19. Vooralsnog is dat niet bewezen.’

De leukste panterprint-items van het moment vind je hier:

 

Bron: AD

Volg ons @mamamagazinenl ook op Instagram!