Nieuwe kinderziekte is tóch geen Kawasaki: aandoening heet PIMS-TS

10.06.2020 09:46

De nieuwe kinderziekte die in meerdere landen in Europa de laatste weken al tientallen kinderen treft, heeft toch geen verband met de eerder genoemde kinderziekte Kawasaki. Dit blijkt uit recent onderzoek.

De kinderen hadden last van aanhoudende koorts, buikpijn, een laag zuurstofniveau, huiduitslag en oogontstekingen. En dat lijkt in zeker zin op de symptomen van Kawasaki.

Maar toch weten wetenschappers het nu zeker: het heeft niets te maken met deze ziekte. Zo treft de nieuwe kinderziekte wat oudere kinderen dan Kawasaki. De ziekte die jonge kinderen treft lijkt misschien op Kawasaki, maar is het niet. In de studie onderzochten wetenschappers 58 kinderen die in acht verschillende ziekenhuizen waren opgenomen. Het onderzoek toont aan dat de aandoening die deze kinderen onder de leden hadden nieuw is en dus niet eerder bekend is geweest onder artsen. En dat in tijden van corona: ook een nieuw virus dat zich verspreidt.

Corona
De aandoening heeft dan ook een nieuwe naam gekregen: PIMS-TS. “Onze analyse heeft aangetoond dat het hier echt gaat om een nieuwe aandoening,” zegt onderzoeker Julia Kenny. “Onbehandeld bestaat het risico op ernstige complicaties bij zeer zieke kinderen. Maar als de ziekte vroeg wordt opgespoord en behandeld, is de kans op volledige herstel heel groot.” Onderzoekers waarschuwen wel dat het kinderen erg ziek kan maken, maar dat het gelukkig niet zo vaak voorkomt.

En het verband met corona lijkt er nog altijd te zijn. Of corona leidt tot deze kinderziekte, is niet te zeggen. De onderzoekers uit de huidige studie durven niet met zekerheid te zeggen dat PIMS-TS wordt veroorzaakt door COVID-19, al bleken 45 van de 58 bestudeerde kinderen ook geïnfecteerd te zijn (geweest) door het nieuwe coronavirus.

Bron: Scientias

Deze hippe mondkapjes kun je voorlopig maar beter in huis hebben: