Nieuw onderzoek wijst uit: kinderen die naar de opvang gaan, ervaren minder stress

14.09.2023 12:54
kinderopvang stress

Sommige ouders zijn bang dat ze hun kindje iets aan doen door ze naar de opvang te sturen. Toch blijkt uit nieuw onderzoek dat de opvang juíst goed is voor een kleintje. Sterker nog; kinderen die naar de kinderopvang gaan, zouden minder stress ervaren dan kinderen die thuis blijven. 

Hoewel eerdere onderzoeken uitwezen dat kinderen op de opvang meer stress zouden ervaren dan thuis, blijkt nu blijkt het omgekeerde, zo concluderen Finse onderzoekers aan de Universiteit van Turku.

Onderzoek kinderopvang en stress

Hoe ze hierachter kwamen? De onderzoekers namen speeksel af van kinderen en maten daarin de hoeveelheid coritsol; het stresshormoon. Mensen maken dit aan als ze – je raadt het al – gestrest zijn. De onderzoekers kwamen erachter dat kindjes van zo’n twee jaar op de opvang minder van dit hormoon aanmaakten, dan hun leeftijdsgenoten die thuis bleven.

Anderhalf en drie jaar later werd het onderzoek opnieuw uitgevoerd bij dezelfde kindjes. Toen was er geen verschil meer te zien in het stresshormoon tussen 3.5- en 5-jarigen die thuisbleven of naar de opvang gingen.

Tegenovergestelde resultaten

De onderzoekers hebben geen duidelijke verklaring voor hun vinding. Ze staan er zelf ook van te kijken, want uit andere onderzoeken bleek namelijk het tegenovergestelde; kindjes op de opvang zouden meer stress ervaren dan kinderen die thuis konden blijven. Als reden voor de uitkomst van hun onderzoek, denken de wetenschappers nu dat kinderen op de opvang een vaster ritme hebben, waardoor ze minder stress ervaren.

Maar er zou ook iets heel anders aan de hand kunnen zijn; het zou kunnen dat de kwaliteit van de opvang in Finland gewoon hoger en beter is dan in andere landen. Daarnaast zou het ook nog kunnen liggen aan het feit dat de gezinnen van de kinderen die wel of niet naar de opvang gaan anders zijn. De moeders die hun kindjes wegbrachtne, hadden bijvoorbeeld een hoger opleidingsniveau dan de moeders die hun kindjes thuishielden.