Niet alleen heten zoals papa: kinderen mogen vanaf januari 2024 dubbele achternaam

23.03.2023 09:45

Je kunt vanaf 2024 kiezen welke achternaam hun kind krijgt: die van de vader, die van de moeder of van allebei. Er zijn vier opties te kiezen.

“Je achternaam is een onderdeel van de identiteit. Je naam zegt iets over je familie, je geschiedenis en de personen bij wie je hoort. Dit voorstel vergroot de keuzevrijheid van ouders. Zij kunnen hiermee allebei hun band met het kind ook in de naam tot uitdrukking brengen”, zegt minister Weerwind.

Sinds 1811 kregen kinderen standaard de achternaam van de vader: ouderwets, vinden velen. Sinds 1998 is het ook mogelijk om te kiezen voor de naam van de moeder. Met de nieuwe wet kunnen ouders ook een dubbele achternaam geven aan hun kinderen. Niet alleen geldt dit voor baby’s die vanaf 2024 worden geboren, maar het werkt ook met terugwerkende kracht. Is je oudste kind geboren op of na 1 januari 2016 dan kunnen ouders alsnog een dubbele achternaam kiezen.

Straks heel veel namen?

En als je geen specifieke keuze doorgeeft? Als ouders geen keuze maken, krijgt een kind als de ouders niet gehuwd of geregistreerd partners zijn de geslachtsnaam van de geboortemoeder. Bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap krijgt het kind de geslachtsnaam van de vader of duomoeder. Als ouders voor beide namen kiezen, wordt dat geschreven zonder koppelteken. Dus bijvoorbeeld De Jong Van Vliet. Dit geldt dan ook voor eventuele volgende kinderen die je krijgt.

Hoe het dan gaat een generatie verder? Na vier dubbele namen is het maximum bereikt. Als kinderen die nu een dubbele achternaam krijgen later zelf kinderen krijgen, moeten ze kiezen uit de vier achternamen. Deze kunnen ze naar wens combineren.

Bron: NRC