Moeders van couveuse-baby’s krijgen tot wel 10 weken langer verlof

10.12.2019 09:53

Moet je kindje worden opgenomen in het ziekenhuis net na de geboorte? Maak je dan vooral geen zorgen om je werk.

Want je mag langer met verlof als je baby in het ziekenhuis moet blijven, bijvoorbeeld in een couveuse.

Je kunt tot wel maximaal 10 weken langer verlof krijgen. Daarvan geldt 1 week als je eigen tijd, omdat het niet ongebruikelijk is dat pasgeboren kinderen een week in het ziekenhuis moeten blijven. Als je kind dus twee weken in het ziekenhuis ligt, krijg je als moeder 1 week extra verlof (voor vaders gelden andere regels). Ook als het om meerdere ziekenhuisopnames gaat, dan tel je alle dagen dat je kind is opgenomen bij elkaar op.

Voor de moeders van een couveuse-kindje is het bevallingsverlof in ieder geval van 16 weken naar 26 weken gegaan. En dat scheelt veel. Een verklaring van het ziekenhuis is wel altijd belangrijk om te krijgen: zo kun je via het UWV je langere verlof aanvragen.

Rekensom
Het algemene voorbeeld van het UWV over hoe lang je verlof kunt aanvragen met een kind in het ziekenhuis:

U heeft recht op 6 weken zwangerschapsverlof voor de uitgerekende datum. Daarvan neemt u 4 weken verlof op. Vervolgens bevalt u 2 weken voor de uitgerekende datum. U heeft dan voor de bevalling maar 2 weken verlof gehad. Het bevallingsverlof duurt dan 14 weken in plaats van 10 weken. Uw kind ligt binnen deze 14 weken bevallingsverlof in totaal 7 weken in het ziekenhuis.

  1. Het totaal aantal dagen dat uw kind in ziekenhuis ligt is 7 weken, dus 49 dagen.
  2. De eerste 7 dagen van de opname trekt u hiervan af: 49-7 = 42 dagen.
  3. Van deze 42 dagen neemt u alleen het aantal dagen dat binnen het bevallingsverlof ligt. Hier is dat 14 weken. De 42 dagen ziekenhuisopname liggen in dit geval binnen deze periode van 14 weken. U rekent verder met deze 42 dagen.
  4. Het aantal dagen dat uw bevallingsverlof langer duurt dan 10 weken, trekt u af van het aantal dagen bij stap 3. In dit geval duurde uw bevallingsverlof 14 weken. 14 – 10 = 4 weken = 28 dagen. Het aantal dagen extra verlof is dan 42 dagen – 28 dagen = 14 dagen.

Volg ons ook op Instagram! 

[enjoyinstagram_mb_grid]

Bron: Rijksoverheid

In samenwerking met Mama Magazine