Vrouwen die na hun 33e moeder worden ‘zouden langer leven’

16.10.2020 08:14

Jong al aan de bak met een gezinnetje? Wetenschappers vinden het niet nodig: na je 33e moeder worden zou volgens onderzoekers een goed plan zijn.

Als een vrouw na haar 33ste levensjaar voor het eerst moeder wordt, is de kans groter dat ze langer leeft en oud wordt. Dit blijkt uit onderzoek van de Boston universiteit.

95 worden

En de cijfers liegen niet. Het onderzoek van de wetenschappers is gebaseerd op het Long Life Family Study. Aan dit genetische onderzoek deden 551 gezinnen mee. De onderzoekers onderzochten wanneer 462 vrouwen hun eerste kind kregen en keken vervolgens naar de datum van overlijden. Vrouwen die na hun 33ste moeder werden hadden een twee keer zo grote kans om 95 jaar te bereiken dan vrouwen die voor hun 29ste een eerste kind kregen.

Meer kinderen

Eigenlijk is het simpel te verklaren. Want het heeft niet zozeer te maken met op welke leeftijd je kinderen krijgt, behalve dat het aangeeft dat je na je 33e nog vruchtbaar bent. En dat is een goed teken. ‘Het voorplantingssysteem van de oudere moeders veroudert waarschijnlijk minder snel, omdat zij op latere leeftijd nog zwanger worden”, vertelt auteur Thomas Perls. “Mogelijk takelen ook andere delen van het lichaam minder snel af. Een vrouw met deze ‘goede’ genen is langer vruchtbaar en produceert gemiddeld meer kinderen’, legt een onderzoeker uit. Kortom: je bent langer vruchtbaar omdat je een gezond lijf hebt.

Lees ook: Extreme misselijkheid in de zwangerschap is gelinkt aan depressie

Maar: je kinderwens drastisch uitstellen heeft geen zin. Je genen zijn namelijk al bepaald en dus kun je niet kiezen of je dan nog zo vruchtbaar bent als dat je bent vóór je 33e. Het is alleen zo dat mocht je na die leeftijd makkelijk zwanger worden, dat dat een goed teken is voor jou als vrouw.

Bron: Scientias