‘Moeder krijgt kritiek over zich heen omdat ze haar kind elke dag om 22.00 uur naar bed brengt’

03.10.2024 07:22

Wat is een te late bedtijd, voor kinderen? Daar verschillen de meningen over, blijkt. Wat voor het ene kind goed werkt, is niet zo voor het andere kind. Dat is ook zo met bedtijd: is zeven uur naar bed een goed streven? Of mag het best een slag later?

Een moeder kreeg onlangs een golf van commentaar over zich heen nadat ze deelde dat ze haar kind elke dag om 22.00 uur naar bed brengt. Voor sommige mensen is dit tijdstip veel te laat voor een jong kind, maar deze moeder verdedigde haar beslissing met overtuiging.

Moeder Sarah deelde haar verhaal op socials. Ze vroeg aan andere moeders of dit te laat was, of niet. Nou, ze kreeg er gedoe mee.

Ze vertelde dat haar zesjarige zoon elke avond rond 22.00 uur naar bed gaat. Dit tijdstip, dat door velen als “te laat” wordt beschouwd, veroorzaakte meteen heftige reacties. Sommigen bekritiseerden haar, waarbij opmerkingen werden gemaakt als:

  • “Kinderen hebben minstens tien uur slaap nodig, wat denk je wel niet?”
  • “Zo laat naar bed, dat is onverantwoordelijk!”
  • “Hij zal hierdoor moeite krijgen met school en concentratie.”

En dan moet je vooral de moedermaffia hebben, hè. Wat begon als een onschuldig gesprek over bedtijden, veranderde al snel in een lawine van negatieve commentaren, waarbij velen hun bezorgdheid uitspraken over de slaapgewoonten van Sarah’s kind en de mogelijke gevolgen voor zijn gezondheid en prestaties.

‘Dit is voor mijn zoon een prima bedtijd’

Ondanks de kritiek bleef Sarah bij haar standpunt en gaf ze uitleg over haar keuzes. Volgens haar is de laat bedtijd niet alleen praktisch, maar ook bewust gekozen op basis van hun gezinsritme en levensstijl. Sarah en haar man werken beiden overdag en willen ’s avonds voldoende tijd hebben om met hun zoon door te brengen. Ze legde uit dat haar zoon na school vaak nog vol energie zit en dat ze hem graag wat extra tijd gunt om te ontspannen, spelen of tv te kijken.

Daarnaast benadrukte ze dat haar zoon ’s ochtends geen moeite heeft om wakker te worden en op tijd op school is. “Hij slaapt elke nacht ongeveer 9 uur en dat lijkt voor hem prima te werken,” zegt Sarah. Ze gaf aan dat elk kind anders is en dat sommige kinderen misschien langer moeten slapen, maar dat haar zoon zich goed lijkt te ontwikkelen met dit schema.

Hoewel Sarah aanvankelijk veel negatieve reacties kreeg, spraken sommige ouders ook hun steun uit. Zij deelden hun eigen ervaringen met late bedtijden en benadrukten dat elk kind anders is. Een moeder schreef: “Mijn dochter gaat ook om 21.30 uur naar bed, en ze is prima. Elk kind heeft zijn eigen ritme, en als hij goed slaapt en gezond is, wat is dan het probleem?”