Steeds minder: ‘nog maar 13 procent van de vrouwen bevalt thuis’

18.01.2020 09:37

Thuis bevallen is voor veel vrouwen een droom, maar het gebeurt steeds minder vaak.

Tien jaar geleden werd nog 23 procent van de kinderen thuis geboren, in de laatste jaren schommelde dit nog rond de 13 procent. Waar 60 jaar geleden nog bijna 80 procent thuis beviel, is dat tegenwoordig namelijk nog geen 20 procent.

Maar de vrouwen die thuis zijn bevallen, zijn daar meestal wel erg blij mee. Slechts vier procent van de thuisbevallers was uiteindelijk liever in het ziekenhuis bevallen. Een deel van de vrouwen moet echter in het ziekenhuis bevallen, zij hebben geen keuze. Dit vanwege risicofactoren of complicaties. Dit zijn bijvoorbeeld vrouwen met een hoge bloeddruk, diabetes, vrouwen die eerder een keizersnede hebben gehad of die zwanger zijn van een meerling.

“Het belangrijkste argument tegen thuisbevallingen dat altijd weer wordt aangedragen, is de hoge babysterfte in Nederland, vertelt Ank de Jonge, verloskundige in Amsterdam. In Nederland is de babysterfte nog altijd hoger dan in andere Europese landen. In Nederland overlijden 10 op de 1000 geboren baby’s net na de geboorte, terwijl in andere landen dit 5 op de 1000 baby’s is.

Volg ons @mamamagazinenl ook op Instagram! 

[enjoyinstagram_mb_grid]

Bron: Scientias