‘Mijn vader moest bij het aangeven van mijn geboorte kunnen aantonen dat er nog iemand leefde met mijn naam’

06.04.2023 08:57

Een aparte naam kan in sommige gevallen voor wat verwarringen zorgen, bijvoorbeeld bij het aangeven van het kindje bij de geboorte. Leg dan maar eens uit dat dit écht een naam is.

Zo moest ook de vader van Retke het even uitleggen bij de gemeente.

En zij vraagt zich nu af of er inderdaad nog meer mensen in Nederland zijn die zo heten zoals zij.

‘Mijn (roep)naam is Retke een oude Friese naam die je niet meer hoort. Ik ben geboren in 1964 en mijn vader moest bij het aangeven van mijn geboorte nog kunnen aantonen dat er nog iemand leefde met mijn naam. Ik ben vernoemd naar de oma van mijn vader en ik heb haar ook gekend. Zij overleed rond mijn 8ste jaar. Ik ben zelf benieuwd of er nog meer dames met dezelfde naam zijn. Ik ben zelf nooit een naamgenoot tegengekomen.’

Friese namen

Andere, meer voorkomende Friese vrouwennamen zijn:

 1. Antje
 2. Baukje
 3. Froukje
 4. Grietje
 5. Hester
 6. Iepkje
 7. Jeltje
 8. Klaske
 9. Lieke
 10. Marijke
 11. Nynke
 12. Sjoukje
 13. Tjitske
 14. Wiepkje
 15. Ymkje