‘Mijn vader maakte een schrijffout bij het registreren van mijn naam bij de geboorte’

20.03.2023 09:30

Soms hoor je een naam waarvan je denkt: ‘huh?’. Zo ook bij deze vrouw die ons haar verhaal mailt. Haar unieke naam is ontstaan door een niet oplettende vader.

En ook haar partner heeft een naam die je zelden hoort.

Oeps, foutje

‘Mijn naam is Petjula Ansems. Ik ben moeder van een dochter Roselyne (11) en een zoon Alex (12), ook een Pluszoon Vin (14).

Mijn vriend heet Kid, ja echt, Kid… Als we ergens voor de eerste keer komen en ons voorstellen lachen ze even, 2 personen in 1 relatie met 2 namen die je nooit hoort. Ik weet niet of er mensen in België of Nederland zijn met mijn naam op dezelfde manier geschreven… Het was namelijk een schrijffout bij het inschrijven van mijn geboorte. Petula Clark was namelijk een zangeres die mijn moeder wel aangenaam vond… Dat had mijn vader even verkeerd begrepen.’

Hoe zit het ook alweer met namen doorgeven na de geboorte? De vader of duomoeder van het kind moet de geboorteaangifte doen. De moeder uit wie het kind is geboren, mag aangifte doen, maar dat is niet verplicht. Het moet binnen drie dagen na de bevalling gebeuren en de dag van de bevalling zelf telt niet mee. Ben je te laat met de naam doorgeven, dan kun je een boete krijgen. Je hoeft de baby niet mee te nemen.