‘Mijn kind mag niet wisselen van klas, terwijl ik liever een andere juf heb’

01.07.2024 12:22

‘De school doet moeilijk over het wisselen van een kleuterklas. Er zijn vier kleuterklassen op onze school, dus er is keuze zat. En wij kunnen niet goed overweg met de juf van onze dochter. Ze heeft het ook niet zo naar haar zin in de klas en daar balen wij van.

Want juist die kleuterjaren zouden gezellig en fijn moeten zijn, toch? Nou, dat is het voor haar zeker niet. Ze heeft het niet fijn en dat ligt mede aan de juf en de groep zelf. Het is een drukke klas en mijn dochter voelt zich daar niet heel goed bij. Ze is zelf wat rustiger en introverter. De juf begrijpt haar geloof ik gewoon niet altijd en dan krijgt ze volgens ons al snel op haar kop. Uiteindelijk is het regelmatig gebeurd dat ze huilend uit school kwam. Je merkt als moeder dan dat je kind niet lekker in haar vel zit, en daar wil je als ouder alles aan doen. En dus begon ik te zeuren bij de directie van de school dat we graag zouden wisselen van klas. Maar daar werken ze niet aan mee, blijkt nu.

Mag niet wisselen van klas

Want het is een heel gedoe om een kleuter te laten veranderen van klas. Wij hebben voor haar liever een van de andere kleuterjuffen waar ze zich hopelijk beter bij voelt, maar de school kijkt ons dan een beetje aan van, het zal wel aan jullie kind liggen. En uiteraard zal dat ook deels zo zijn: het is altijd een wisselwerking. Dat er gewoon geen klik is tussen de juf en mijn dochter, dat kan. Dat ligt dan aan beiden. Maar feit blijft wel dat ze vijf jaar is en dat ze nog een heel jaar deze juf heeft, terwijl ik liever zou zien dat ze een nieuwe start kan maken na de zomer.

Wat moet ik nu doen, nu de school niet meewerkt? Nog meer blijven zeuren om hoe en wat wij zouden willen? Of het laten gaan en haar gewoon een jaar nog laten kleuteren in deze klas? Ik snap zelf ook wel dat ze na dit jaar naar groep drie gaat, en dat het dan sowieso allemaal anders wordt. Dan krijgt ze vanzelf een nieuwe groep. Je kunt je kind ook niet voor alles in de wereld beschermen, ook dat begrijp ik. Dus misschien moeten we er maar gewoon mee dealen dat ze geen maatjes is met haar juf en dat dat hopelijk in de jaren die hier na komen op deze school, wel meer is? We weten het niet zo goed. We twijfelen. Doorzeuren en op onze strepen gaan staan, of het gewoon maar leten voor wat het is.’