‘Mijn dochter heeft drie namen uit Nieuw-Zeeland die je in Nederland nooit hoort’

16.10.2023 12:15

Als je inspiratie zoekt voor de naam van je zoon of dochter, dan kun je eens aan ver weg denken. Bijvoorbeeld aan Nieuw-Zeeland.

Verder weg kan bijna niet, toch?

Toch vind je daar mooie namen. Kimberley mailt ons haar leuke verhaal:

‘Mijn dochter heeft 3 namen, maar deze naam is toch echt mijn favoriet. Volgens het namenregister komt hij minder dan 5 procent voor als eerste naam, en 7 procent als volgzaam. Later kwam ik erachter dat het ook een liedje van Ferry Corsten is: Anahera! Ik vind het een prachtige, vrouwelijke en sterke naam. Het is een veel voorkomende Maori naam in Nieuw Zeeland, maar in ons koude kikkerlandje hoor ik het nooit.’

De Māori-cultuur is diep geworteld in Nieuw-Zeeland en speelt een belangrijke rol bij het vormgeven van de nationale identiteit van het land. De Māori zijn de oorspronkelijke Polynesische bewoners van Nieuw-Zeeland en hun cultuur heeft een diepe en rijke geschiedenis die duizenden jaren teruggaat. Je kent het misschien van de aparte dans voor een sportwedstrijd begint. De haka is een beroemde Māori-dans die wordt uitgevoerd bij verschillende gelegenheden, van sportevenementen tot culturele bijeenkomsten. Het is een uiting van kracht, passie en trots.

Populaire namen

Nog meer mooie meisjesnamen die nu veel worden gegeven in Nieuw-Zeeland en in de top-10 staan sinds 2022, zijn:

1. Isla

2. Amelia

3. Charlotte

4. Mila

5. Lily

6. Ava

7. Willow

8. Olivia

9. Harper

10. Sophie

11. Hazel

12. Mia

13. Ella

14. Isabella

15. Ruby

16. Chloe

17. Millie