Met een dag borstvoeding geven verbruik je net zoveel energie als met 10 kilometer hardlopen

09.11.2023 10:57

Geef jij je kindje de borst? Dat is hard werken, want je verbruikt er een hoop energie mee. Niets mooiers natuurlijk om je kleine te voeden met je eigen melk.

Maar als je merkt dat je er moe van bent? Dan kan dat kloppen.

Meer eten mag

Want een dag borstvoeding geven staat gelijk aan 10 kilometer hardlopen: je verbruikt met beide activiteiten evenveel energie, al heb je voor hardlopen een iets betere conditie nodig, misschien. Je verbrandt er zo’n 1000 calorieën per dag mee, met het geven van je moedermelk. Je mag dan ook dat taartje extra pakken. Gemiddeld wordt geschat dat vrouwen ongeveer 300-500 extra calorieën per dag nodig hebben tijdens de borstvoedingsperiode in vergelijking met hun caloriebehoefte zonder borstvoeding. Deze extra calorieën worden gebruikt om moedermelk te produceren en om de moeder te voorzien van de energie die nodig is voor de dagelijkse activiteiten.

Nog meer leuke feiten over het geven van borstvoeding:

  1. Unieke samenstelling: Moedermelk is uniek en past zich aan aan de specifieke behoeften van de baby op elk moment. Het bevat de juiste hoeveelheid voedingsstoffen, antistoffen en andere stoffen om de baby te beschermen en te voeden.
  2. Immuniteit: Borstvoeding bevat antilichamen en immuunstoffen die de baby helpen om zich te beschermen tegen infecties en ziekten. Dit is vooral belangrijk in de eerste levensmaanden.
  3. Huid-op-huidcontact: Borstvoeding biedt de gelegenheid voor veel huid-op-huidcontact tussen moeder en baby, wat een sterke band kan bevorderen en de emotionele gezondheid van de baby kan verbeteren.
  4. Verlaging van het risico op bepaalde ziekten: Het geven van borstvoeding kan het risico op bepaalde aandoeningen voor zowel de moeder als de baby verminderen, zoals diabetes, obesitas en sommige vormen van kanker.
  5. Natuurlijke anticonceptie: Borstvoeding kan fungeren als een vorm van natuurlijke anticonceptie, hoewel dit niet 100% betrouwbaar is.