Sorry, maar helaas: deze 9 meisjesnamen zijn het minst origineel van allemaal

24.10.2022 11:31

Als je een naam uitkiest voor je kind dan is het heerlijk om te overleggen wat jullie vinden passen bij jullie gezin. Welke namen vinden jullie allemaal mooi en passen goed bij de rest van het gezin?

Een meisjesnaam kiezen kan heel makkelijk zijn. Zeker als je gaat voor namen die veel voorkomen. Het zijn niet voor niets de populairste babynamen voor meisjes van het moment. Maar de kans is wel groot dat je niet heel origineel uit de hoek komt: er zullen er vast nog een paar in de klas zo heten.

De 9 meest voorkomende meisjesnamen:

1. Julia

2. Tess

3. Emma

4. Mila

5. Sophie

6. Sara of Saar

7. Eva of Evi

8. Nora en Noor

9. Olivia

En voor jongens dan?

Julia en Noah waren afgelopen jaar de meest gegeven kindernamen. In 2021 werden 753 meisjes Julia genoemd en kregen 945 jongens de naam Noah.

Voor jongens staat Lucas (734 keer) op nummer twee. De derde plaats is voor Sem. Die naam werd aan 653 jongetjes gegeven. Mooie namen, absoluut. Maar niet one of a kind, helaas.

Zo gaat dat met namen

De populariteit van voornamen in Nederland staat niet op zichzelf, zegt naamkundige Gerrit Bloothooft van de Universiteit Utrecht tegen het ANP. Hij ziet een internationale trend. “De nummer één bij de jongens is een internationale topnaam, net zoals Lucas, Liam, James en Finn”, zegt Bloothooft.

“Bij de meisjes maken Emma, Julia en Sophie al tien jaar de dienst uit. Ook dit zijn internationaal populaire namen, net zoals Mila en de nu snel opkomende Olivia. Vooral Amerika lijkt daarbij het voorbeeld te geven.”

Verder vindt hij het opvallend dat “oudtestamentische” en korte namen steeds populairder worden, zoals Sem, Levi, Saar en Sarah. Volgens Bloothooft zal er niet snel een compleet andere namenlijst komen. “Veranderingen in populariteit gaan langzaam maar gestaag. Pas na zo’n 25 jaar, een generatie, zien we weer een nieuwe toplijst.”

Bron: NOS