Déze medicijnen mag je wel nemen als je zwanger bent

11.04.2020 08:58

In je zwangerschap wordt aangeraden zo min mogelijk medicatie te nemen, omdat de gevolgen voor je ongeboren kind niet altijd even duidelijk zijn. 

Maar als je nu echt ziek wordt als je zwanger bent, wat kun je dan het beste doen?

Als je hoofdpijn hebt, of je hebt griep of ergens anders erg pijn, dan is paracetamol vaak de beste oplossing. Paracetamol heeft een koorts remmende en pijnstillende werking en nauwelijks bijwerkingen. Ook voor je baby kan dit niet veel kwaad, maar let wel: neem altijd de minst mogelijke dosis en hou de periode dat je het slikt zo kort als maar kan. Hoe korter en hoe minder paracetamol je gebruikt, hoe beter. Uit onderzoek is gebleken dat paracetamol de meest veilige pijnstiller is tijdens de zwangerschap.

Ibuprofen, aspirine: gebruik dit liever niet als je zwanger bent. Het kan schadelijk zijn voor je baby. Als je een infectie krijgt, zoals een blaasontsteking, wat vaak voorkomt bij zwangeren: dan is antibiotica een optie. Je arts weet vaak welke ze kunnen voorschrijven in je zwangerschap. De penicillines, cefalosporines en erytromycine kunnen worden gebruikt. Met deze middelen is jarenlange ervaring. Met alle andere medicijnen is het liever oppassen en écht niet zomaar innemen als je zwanger bent.

Bron: zwangerenmedicijn.nl

 

Volg ons @mamamagazinenl ook op Instagram!