Vanaf deze leeftijd wordt het moeilijker om zwanger te worden, blijkt uit onderzoek

21.04.2024 11:09

Als je het kunt plannen om kinderen te krijgen, kun je volgens onderzoekers beter niet al te lang wachten. Want uit onderzoek blijkt dat vanaf een bepaalde leeftijd, het moeilijker wordt om zwanger te worden.

En dat is al best jong: vanaf 27 jaar, namelijk.

Vanaf die leeftijd begint je vruchtbaarheid af te nemen. Dit neemt langzaam af, dus maak je niet te snel zorgen. Vanaf 37 jaar gaat het harder. In de twintiger jaren van een vrouw is haar vruchtbaarheid over het algemeen op zijn hoogtepunt. De kans op zwangerschap is het grootst in deze periode, met een relatief korte tijd om zwanger te worden na geslachtsgemeenschap.

Leeftijd zwanger worden

En dan wordt het wat lastiger. Naarmate vrouwen de dertig naderen, neemt hun vruchtbaarheid geleidelijk af. Dit proces versnelt meestal na de leeftijd van 35 jaar, waarbij de kwaliteit en kwantiteit van de eicellen afnemen. Dit kan leiden tot een langere tijd om zwanger te worden en een verhoogd risico op complicaties tijdens de zwangerschap, zoals miskramen en genetische afwijkingen bij de baby. Maar het hoeft zeker niet te betekenen dat je niet zwanger wordt, hoor. Natuurlijk kan dat nog steeds, maar de kansen worden iets kleiner. En die kansen nemen elk jaar iets af: maar maak je er niet te druk om. Het kan ook zomaar in één keer raak zijn.

Vrouwen zijn het meest vruchtbaar tussen hun late tienerjaren en midden twintig. Jongere vrouwen hebben over het algemeen een lager risico op complicaties tijdens de zwangerschap en bevalling, zoals pre-eclampsie, vroeggeboorte en chromosomale afwijkingen bij de baby. Dat betekent niet dat dit ook de beste tijd is om moeder te worden, natuurlijk. Dat verschilt per vrouw en situatie.