Op deze leeftijd loopt je kind extra risico op ernstige complicaties van de mazelen

25.04.2024 12:35

De mazelen gaan weer rond en dat is zorgwekkend. Omdat steeds meer ouders ervoor kiezen om hun kind niet te laten vaccineren, krijgt dit ernstige virus weer kans om zich te verspreiden. Zeker voor kinderen van een bepaalde leeftijd is het uitkijken.

Mazelen kunnen ernstige complicaties veroorzaken bij kinderen, en in zeldzame gevallen kunnen ze levensbedreigend zijn. De ernst van de ziekte hangt af van verschillende factoren, waaronder de leeftijd van het kind, de algehele gezondheidstoestand en of het kind is gevaccineerd tegen mazelen.

Kinderen jonger dan vijf jaar en volwassenen ouder dan 20 jaar lopen over het algemeen een groter risico op ernstige complicaties door mazelen. De meest voorkomende complicaties zijn longontsteking en encefalitis (hersenontsteking), die in ernstige gevallen tot ziekenhuisopname en zelfs overlijden kunnen leiden.

Andere mogelijke complicaties van mazelen zijn onder meer oorontstekingen, diarree, luchtweginfecties en huidinfecties. Deze complicaties kunnen het verloop van de ziekte verergeren en de kans op overlijden vergroten, vooral bij kinderen met een verzwakt immuunsysteem.

Vaccineren tegen de mazelen

Maak je niet gelijk vreselijk zorgen, want vergeet niet dat de meeste sterfgevallen door mazelen optreden bij kinderen met onderliggende gezondheidsproblemen of bij kinderen die geen toegang hebben tot de juiste medische zorg. En je kunt je kinderen beschermen. Vaccinatie tegen mazelen is een effectieve manier om de ziekte te voorkomen en de ernst van de symptomen te verminderen.

In landen waar het mazelenvaccin wijdverspreid is en de vaccinatiegraad hoog is, zijn sterfgevallen door mazelen zeldzaam. Het is echter belangrijk om waakzaam te blijven en ervoor te zorgen dat kinderen op tijd worden gevaccineerd om de verspreiding van de ziekte te voorkomen en de gezondheid van de gemeenschap te beschermen.