Last van brandend maagzuur in je zwangerschap? Dan krijg je een baby met veel haar

20.03.2023 15:12

Brandend maagzuur in je zwangerschap kan ontzettend vervelend zijn: je kunt niet meer plat liggen in je bed of je eten komt weer naar boven. Maar wat kun je er aan doen? En wat betekent het?

Volgens sommige experts zou het betekenen dat je een baby krijgt met veel haar.

Het klinkt nogal onwaarschijnlijk dat maagzuurklachten bij de moeder gerelateerd zijn aan de haarbos van je baby. Alsof de kriebelende haartjes in je buik ervoor zorgen dat je maag van streek raakt. Toch is het waar, blijkt uit onderzoek dat gedaan is in 2006 door Kathleen Costigan. Vrouwen die ernstige of gemiddelde last hadden van maagzuur kregen een kind met relatief veel haar. Vrouwen die weinig tot geen klachten hadden, kregen een kindje met minder of geen haar.

Of het bij iedereen klopt, is natuurlijk niet te zeggen. Maar het idee is wel leuk. Het komt met name door de hormonen in je lijf. “Sommige zwangerschapshormonen zoals oestrogeen en progesteron kunnen ervoor zorgen dat er meer haarzakjes op het hoofd van de baby worden gevormd. Tegelijkertijd zorgen deze hormonen ervoor dat het klepje, of eigenlijk de sluitspier, tussen de maag en de slokdarm minder goed sluit waardoor maagzuur uit de maag omhoog kan komen.” Zeker in het laatste trimester kun je er last van hebben, omdat het gewicht van je baby je maag dan plet en je eten omhoog in de slokdarm duwt.

Wat helpt?

Brandend maagzuur komt vaak voor tijdens de zwangerschap, omdat de groeiende baarmoeder druk uitoefent op de maag en de slokdarm, wat kan leiden tot reflux van maagzuur in de slokdarm.

Hier zijn enkele tips om de last van brandend maagzuur tijdens de zwangerschap te verminderen:

  1. Eet kleine, frequente maaltijden in plaats van grote maaltijden.
  2. Vermijd vet, gekruid of zuur voedsel.
  3. Drink veel water tussen de maaltijden door.
  4. Probeer niet te eten binnen 2-3 uur voor het slapengaan.
  5. Vermijd strakke kleding die de buik kan samendrukken.
  6. Probeer te slapen met je hoofd en borst omhoog, bijvoorbeeld door een extra kussen onder je hoofd te leggen.
  7. Overleg met je arts over het nemen van antacida of andere medicijnen om de symptomen te verlichten.

Als de symptomen van brandend maagzuur ernstig zijn en niet reageren op deze zelfzorgmaatregelen, raadpleeg dan altijd een arts voor verdere evaluatie en behandeling.

Bron: AD