Deze lange meisjesnaam was een paar jaar geleden nog heel populair, nu komt-ie nog maar 18 keer voor

18.06.2024 15:18
lange meisjesnaam

Een paar jaar geleden kende je vast nog heel wat baby’s die zo werden genoemd, maar deze meisjesnaam lijkt haar tijd te hebben gehad. Ze is niet langer meer de populaire naam: er komen nu kortere en stoerdere namen voor terug.

En dat zien we ook in de lijsten met babynamen. De naam Michelle was vroeger nog heel populair, maar in 2023 werd de naam maar aan 18 meisjes gegeven.

Michelle werd bijzonder populair in Nederland tijdens de jaren 70 en 80. De naam werd vaak gekozen vanwege zijn internationale klank en de populariteit van de gelijknamige Beatles-song “Michelle” uit 1965. De populariteit van de naam bleef hoog in de jaren 90, maar begon langzaam af te nemen in de jaren 2000. Toch bleef de naam geliefd onder ouders die op zoek waren naar een elegante en tijdloze naam. In de afgelopen decennia is de populariteit van de naam Michelle afgenomen, met minder baby’s die deze naam krijgen. Nieuwe trends en voorkeuren voor andere namen hebben ervoor gezorgd dat Michelle minder vaak voorkomt bij de jongere generaties. Meisjes heten nu vaker Mila of Maeve, als ouders dan kiezen voor een naam die met de letter M begint.

Tijd voor andere lange meisjesnamen

Volgens de gegevens van de Sociale Verzekeringsbank (SVB), die de populairste babynamen in Nederland bijhoudt, stond Michelle in de jaren 70 en 80 vaak in de top 10 van meisjesnamen. In de jaren daarna zakte de naam geleidelijk naar lagere posities. En dat is jammer, maar ook logisch. Trends komen en gaan en deze meisjesnaam lijkt haar piek te hebben gehad. Of is het wat jou betreft weer tijd voor een comeback van de naam Michelle?

Lange namen, vaak met drie of meer lettergrepen, hebben een klassieke en elegante uitstraling en blijven een favoriet onder veel ouders. Hier zijn enkele lange meisjesnamen die in 2023 populair zijn:

  1. Isabella: Deze naam blijft geliefd vanwege zijn sierlijke en tijdloze klank.
  2. Charlotte: Een klassieke naam die steeds weer terugkomt in populariteit.
  3. Valentina: Een romantische en elegante naam die steeds meer in opkomst is.
  4. Olivia: Al jarenlang een favoriete naam wereldwijd, ook in Nederland.
  5. Amelia: Een charmante naam die zowel klassiek als modern klinkt.
  6. Victoria: Deze naam heeft een koninklijke uitstraling en blijft een populaire keuze.
  7. Emilia: Een melodieuze en elegante naam die steeds vaker voorkomt.
Bron: SVB