‘In de laatste 3 maanden van je zwangerschap wordt bepaald hoe slim je kind is’

24.01.2022 10:24

Hoe slim je kind is, hangt natuurlijk van een heleboel factoren af, zoals omgeving en motivatie. Maar hersenen heb je hoe dan ook nodig om een hoog IQ te halen, en hersenen blijken het meest te groeien in de laatste maanden van je zwangerschap.

In de laatste 3 maanden van je zwangerschap groeien hersenen van baby’s namelijk exponentieel. En ja, dan wordt in zekere mate dus bepaald hoe slim je kleine wordt.

Kleiner

Uit recent Amerikaans onderzoek dat is gepubliceerd in het tijdschrift Pediatrics, blijkt dat de hersenen van baby’s in de laatste drie maanden van de zwangerschap nog enorm groeien. Zeker de grote hersenen zouden dan nog een groeispurt maken. Voor het onderzoek zijn de hersenen van twee groepen baby’s vergeleken: van kindjes die geboren zijn met 27 weken zwangerschap en van voldragen kinderen die rond de 40 weken werden geboren. De volume van de grote hersenen was iets kleiner bij veel te vroeg geboren baby’s.

Net zo slim

Of dat nou echt wat zegt voor schoolprestaties? Nee, dat hangt van veel meer factoren af. Bijvoorbeeld in welke omgeving een kind opgroeit en wat. voor vriendjes en vriendinnetjes het kind krijgt, en hoe het gesteund wordt door zijn ouders. Maar grote hersenen zijn wel belangrijk voor het uitvoeren van leertaken, de motoriek en de sociaal-emotionele ontwikkeling. Het zou kunnen dat hoe langer je baby in de buik blijft, hoe beter dit ontwikkeld is. Maar het is natuurlijk ook niet zo dat kinderen die vroeg worden geboren per definitie niet slim kunnen worden, gelukkig maar.

 

Lees ook

Anne: ‘Mijn schoonmoeder heeft mijn hele zwangerschap verpest’

Bron: Babybytes