Kun je een baby ook te veel melk geven?

29.05.2024 11:30

Je maakt je als moeder vaak zorgen over of je baby wel genoeg voeding binnenkrijgt. Drinkt hij of zij wel genoeg melk? Maar kun je aan de andere kant je baby ook te veel melk geven?

Als je een gulzige drinker hebt, dan kan dat zeker.

Dit fenomeen wordt soms “overvoeding” genoemd en kan verschillende problemen veroorzaken bij de baby. Hier zijn enkele tekenen en gevolgen van overvoeding:

  1. Spugen en braken: Als een baby te veel melk binnenkrijgt, kan hij of zij meer gaan spugen of braken.
  2. Gewichtstoename: Overvoeding kan leiden tot overmatige gewichtstoename, wat later kan bijdragen aan obesitas.
  3. Buikkrampen en winderigheid: Een overvolle maag kan ongemak veroorzaken, wat zich kan uiten in buikkrampen en winderigheid.
  4. Onrust en huilen: Een baby die te veel melk krijgt, kan ongemakkelijk en onrustig worden en vaker huilen.
  5. Problemen met ontlasting: Overvoeding kan leiden tot diarree of andere stoelgangproblemen.

Het is belangrijk om op de hongersignalen van je baby te letten in plaats van strikt te voeden op schema of om de fles altijd leeg te laten drinken. Hongersignalen kunnen zijn:

  • Smakken of zuigen aan handen
  • Zoeken naar de tepel (rooting)
  • Onrustig gedrag en bewegen van de armen en benen

Bij flesvoeding kun je letten op de hoeveelheid melk die je geeft en de signalen van verzadiging van je baby. Als je twijfelt of je baby te veel melk krijgt, of als je merkt dat je baby ongemakkelijk lijkt na het voeden, is het verstandig om dit met een kinderarts of lactatiekundige te bespreken. Zij kunnen je helpen om de juiste voedingsstrategie voor jouw baby te vinden.