Dit kost het als je twee kinderen twee dagen per week op de crèche hebt zitten

13.05.2024 16:15

Twee kinderen en nog allebei onder de vier jaar? Als je dan beiden wilt weten of je bent een alleenstaande moeder met een baan, dan heb je kinderopvang nodig. En dat kost wat, helaas.

Wat kost het je nou precies als je twee kinderen twee dagen per week op de crèche hebt zitten?

Laten we een gemiddelde schatting maken van de kosten voor twee kinderen die twee dagen per week naar de crèche gaan in Nederland, gebaseerd op gegevens uit 2022.

  1. Kinderopvangtoeslag: In Nederland hebben ouders recht op kinderopvangtoeslag om een deel van de kosten van kinderopvang te compenseren. De hoogte van de toeslag is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het gezinsinkomen, het aantal kinderen dat naar de opvang gaat en het aantal opvanguren.
  2. Gemiddelde uurtarief: Het gemiddelde uurtarief voor kinderopvang in Nederland ligt rond de € 8,50 tot € 10,00 per uur, afhankelijk van de regio en het type opvang.
  3. Twee dagen per week: Als we ervan uitgaan dat een dag opvang gemiddeld 10 uur duurt, zou dit neerkomen op 20 uur per week per kind.
  4. Totale kosten: Laten we als voorbeeld een gemiddeld uurtarief van € 9,00 nemen. Voor twee kinderen die twee dagen per week naar de crèche gaan, zou dit neerkomen op 20 uur per week per kind, wat resulteert in een totaal van 40 uur per week voor beide kinderen. De totale kosten zouden dan neerkomen op € 360,00 per week (40 uur x € 9,00 per uur), voordat rekening wordt gehouden met eventuele kinderopvangtoeslag.

Per maand kom je dan al snel uit op een ruime 1400 euro voor beide kinderen. Je krijgt hiervan dus nog wel iets terug van de overheid.