Bij welke kleur poep van je baby moet je direct de dokter bellen?

09.01.2024 16:09

Soms is de poep van je baby wat dunner of wat lichter van kleur. Maar babypoep kan ook groen, rood of grijzig zijn. Wanneer moet je absoluut de dokter bellen? 

Zeker als het plotseling verandert, moet je opletten.

Groene poep is bij baby´s heel normaal. Bij jonge baby’s die alleen borst- of flesvoeding krijgen, is de ontlasting over het algemeen geelbruin van kleur, een beetje zoals mosterd. Dat is meestal in het eerste half jaar van een baby nog zo.

Kleur poep van je baby

Een smakelijk onderwerp, maar ja. Je moet het toch zeker weten als moeder. Er zijn bepaalde veranderingen in de kleur van de ontlasting van een baby die mogelijk medische aandacht vereisen. Over het algemeen kunnen de volgende kleurveranderingen in de ontlasting van een baby reden zijn om contact op te nemen met een arts:

  1. Witte of grijze ontlasting: Dit kan duiden op problemen met de galproductie en kan wijzen op leverproblemen. Bel altijd een dokter als je de poep wat wittig vindt van kleur. Dat is niet goed: er moet kleur in poep zitten.
  2. Zwarte ontlasting: Als de ontlasting zwart is en lijkt op teer, kan dit duiden op bloedingen in het bovenste spijsverteringskanaal. Dit kan ernstig zijn en vereist onmiddellijke medische aandacht.
  3. Rode ontlasting: Helderrood bloed in de ontlasting kan wijzen op bloedingen in het onderste spijsverteringskanaal. Raadpleeg onmiddellijk een arts als je rode bloedsporen opmerkt.

Natuurlijk geldt dit niet alleen voor baby´s, maar ook voor oudere kinderen en volwassenen. Alles in het kleurenspectrum van geel tot feloranje ontlasting, en soms ook groen, is niks om je zorgen over te maken. Poep kan dus best eens geel of groen zijn, maar als je twijfelt kun je beter je arts een keer te veel bellen dan te weinig, toch?

Lees ook: Wat kun je het beste doen als je baby bijt tijdens het geven van borstvoeding?