Bewezen: je moet je kinderen alles 5 keer vragen voordat ze luisteren

03.06.2024 20:12

Uit onderzoek blijkt dat kinderen pas na vijf keer iets gehoord te hebben, braaf luisteren. Eerder zijn ze te afgeleid, te druk, te vermoeid. Dus moeders en vaders, geef de hoop niet op. Gewoon herhalen, herhalen…

En natuurlijk is het vervelend als je kind maar niet luistert. Er zijn vier verklaringen voor, volgens kinderpsychologen:

Waarom luisteren kinderen niet meteen?

 1. Ontwikkelingsfase: Kinderen, vooral jonge kinderen, zijn nog bezig met het ontwikkelen van hun aandacht en gehoorzaamheidsvaardigheden. Ze kunnen afgeleid zijn of niet volledig begrijpen wat er van hen wordt verwacht.
 2. Testen van grenzen: Kinderen kunnen niet luisteren om te testen waar de grenzen liggen. Dit is een normaal onderdeel van hun ontwikkeling en helpt hen om te begrijpen wat acceptabel gedrag is.
 3. Gebrek aan duidelijkheid: Soms zijn instructies niet duidelijk of specifiek genoeg. Kinderen hebben duidelijke, beknopte en consistente instructies nodig om te weten wat er van hen wordt verwacht.
 4. Gebrek aan consequenties: Als kinderen merken dat er geen gevolgen zijn voor het niet luisteren, kunnen ze besluiten dat het niet nodig is om meteen te reageren.

Wat kun je dan doen om te zorgen dat je kind beter luistert?

 1. Wees duidelijk en specifiek: Geef duidelijke en specifieke instructies. In plaats van “Ruim je kamer op”, zeg je “Leg je speelgoed in de kast en je boeken op de plank.”
 2. Maak oogcontact: Zorg dat je oogcontact hebt met je kind voordat je de instructie geeft. Dit helpt om hun aandacht te krijgen.
 3. Gebruik positieve taal: Formuleer je verzoeken positief. In plaats van te zeggen “Niet rennen”, zeg je “Loop alsjeblieft rustig.”
 4. Geef een waarschuwing vooraf: Geef kinderen een waarschuwing voordat ze iets moeten doen, zoals “Over vijf minuten gaan we eten, maak je alsjeblieft klaar om aan tafel te gaan.”
 5. Stel consequenties in: Zorg voor duidelijke en consistente consequenties als een kind niet luistert. Dit kan variëren van het wegnemen van privileges tot het instellen van time-outs.
 6. Versterk positief gedrag: Prijs en beloon je kind wanneer ze goed luisteren. Positieve bekrachtiging kan motiveren om dit gedrag te herhalen.
 7. Wees geduldig en consistent: Gedrag veranderen kost tijd. Wees geduldig en blijf consistent in je benadering.