Kinderen verspreiden corona amper: waarom mogen opa’s en oma’s niet oppassen?

23.04.2020 17:51

Het is een vraag van veel ouders: mogen opa en oma inmiddels weer oppassen? Want als de scholen en opvang weer open gaan, dan zien leraren kinderen wel.

En waarom zouden opa’s en oma’s dan niet weer mogen oppassen op de kleinkinderen?

Uit de eerste resultaten van verschillende onderzoeken blijkt dat kinderen nauwelijks bijdragen aan de verspreiding van het coronavirus. Daarom heeft het kabinet besloten de scholen als eerste versoepeling door te voeren. De overdracht van kinderen onderling is niet ernstig. Maar ouderen zijn nog altijd wél een kwetsbare doelgroep.

Shop hier de lekkerste kleding om mee op de bank te hangen

Dus waarom de grootouders nog altijd niet wordt aangeraden om weer in de buurt te komen van kleinkinderen? “Die regel wordt eigenlijk voor de zekerheid in stand gehouden”, legt arts Patricia Bruijning uit. “Ik snap dat het een beetje dubbel klinkt. Aan de ene kant wordt gezegd: kinderen verspreiden het virus weinig, en aan de andere kant wordt gezegd dat je nog steeds niet langs mag bij opa of oma. Maar dat doen we eigenlijk omdat we extra voorzichtig zijn met de opa’s en oma’s van Nederland.”

Aan RTL legt ze verder uit:

“En ja, we weten dat kinderen dus een kleine rol spelen bij de verspreiding van het virus. Zo wordt voorspeld dat als de basisscholen weer opengaan er een effect op de ziekenhuizen te zien is van 2 tot 4 procent. Maar dat effect is dus niet 0 procent. Kinderen kúnnen het virus dus wel degelijk overgeven op opa’s en oma’s. De kans is nog steeds niet groot, maar als het wel doen zijn de consequenties veel groter.”

Bron: RTL Nieuws

 

Volg ons @mamamagazinenl ook op Instagram!