Kan een zwangerschapstest over datum raken?

20.05.2021 07:30

Als je nog een zwangerschapstest ergens hebt liggen: is het nou slim om die te gebruiken als je denkt dat je zwanger bent? Of kun je beter een nieuwe kopen? 

Kan een zwangerschapstest over datum raken?

Even checken

Het antwoord is eigenlijk heel simpel: ja, dat kan. Je moet altijd bij een zwangerschapstest kijken naar de vervaldatum. Ze zijn dus echt niet oneindig lang goed: ze zijn meestal twee tot drie jaar houdbaar. Wanneer je de test gebruikt na de vervaldatum, kan de test geen nauwkeurige resultaten meer geven. Ofwel: dan kun je te maken krijgen met een vals alarm. Dat de test laat zien dat je zwanger bent, terwijl je dat niet bent.

Lees ook
Bewezen: sportief zijn in je zwangerschap zorgt voor een kortere bevalling

Een test werkt namelijk zo: je plast over een staafje heen, dat met een chemisch stofje kan meten of je urine het zwangerschapshormoon bevat. Als dat zo is, komt er een streepje tevoorschijn. Dan zie je dus op de test dat je zwanger bent. Maar als de test te oud is, werkt dat chemische stofje niet meer zo goed, waardoor het misschien ook kan missen dat je zwangerschapshormonen in je urine hebt. Dus dan krijg je een negatieve test in je handen die zegt dat je níet zwanger bent, terwijl je dat misschien wel bent. Zonde. Check dus altijd de datum en gooi ‘m na die datum weg.

Bron: Ze.nl