Julia is nieuwe meest gekozen meisjesnaam in Nederland, bij de jongens 4 namen met een ‘L’

04.01.2024 07:54

De meest gekozen babynamen van 2023 zijn bekend: Noah wint het bij de jongens, Julia bij de meiden. En dat betekent dat er een nieuwe nummer 1 is voor meisjes.

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) komt vandaag met een overzicht van de populairste babynamen van 2023. Noah werd bij de jongens maar liefst 888 keer gekozen. 681 meisjes kregen de naam Julia.

Meest gekozen naam

In de top 5 van populaire jongensnamen staan na Noah vier namen die met een L beginnen: Luca (2), Lucas (3), Liam (4) en Levi (5). In de top 10 van populaire jongensnamen staat dit jaar één nieuwkomer: Noud, op nummer 9. Bij de meiden was het jarenlang Emma die de lijst aanvoerde. Nu is Emma gezakt naar de vijfde plek, en is Olivia de grootste stijger. Deze naam staat opeens op de tweede plaats. De andere toppers voor meisjes zijn Nora, Yara, Saar, Noor en Tess. Ook Maeve en Elin doen het goed. Voor jongens zijn ook nog altijd Sem en James zeer geliefd.

Een populaire naam betekent overigens niet dat die naam aan heel veel kinderen wordt gegeven, hoe gek dat ook klinkt. Er worden namelijk veel verschillende namen gekozen, maar deze zijn dan net de namen die vaker voorkomen. Jaarlijks worden er ongeveer 13.000 verschillende meisjesnamen en 11.500 verschillende jongensnamen gegeven. Genoeg variatie in ons land, dus.

Unisex namen

De SVB maakte voor de tweede keer ook een apart lijstje met de populairste genderneutrale babynamen. Dat zijn namen die ongeveer even vaak aan jongens als meisjes gegeven worden.

Dat gebeurde het vaakst bij de naam Riley: 84 meisjes en 82 jongens kregen die naam. Op de tweede plaats staat de naam Sky met 16 meisjes en 17 jongens. Jonne, Charlie en Sasha vormen de rest van de top 5.

Lees ook: ‘Iedereen kent mijn naam als een merk, maar vroeger was het niet zo bekend als het product nu’