‘De juffen op de crèche laten mijn baby veel te lang slapen, kan ik daar wat van zeggen?’

01.07.2024 20:11

‘Kijk, ik snap dat het allemaal gebeurt in een lange dag op de crèche en dat de juffen daar veel baby’s hebben om op te letten. Maar ik vraag specifiek om bepaalde slaaptijden voor mijn kind, en dan gebeurt er dit.

Ze laten hem gewoon veel te lang slapen. ’s Ochtends geef ik nog aan dat een uurtje echt genoeg is, want hij is anderhalf en hoeft niet zo lang meer te slapen. En dan zie ik in de app van de opvang dat ze hem makkelijk 2,5 uur laten liggen. En dan in de middag weer in het bedje leggen voor een uur. Kortom, uren langer dan ik aangeef als moeder. Ik vind het bijna asociaal.

Want leuk dat de juffen hem laten liggen, maar ik ben vanavond aan de beurt met een kind dat totaal niet moe is. En de nacht waarschijnlijk onrustig slaapt. En natuurlijk hebben baby’s en dreumesen soms wat extra slaap nodig op een drukke crèchedag, maar ik vind het wel fijn als een juf een beetje begrip heeft voor wat je vraagt. Ik ken mijn knul het beste en weet gewoon dat hij lekker de nacht doorslaapt als hij overdag niet te veel slaapt. Dat doe ik op mijn mamadagen ook niet en het gaat dan prima. Als je iets heel duidelijk vraagt op de opvang dan is het, lijkt mij, niet zo ingewikkeld om je daar aan te houden, toch?

En dus baal ik gewoon. Want mijn kind is straks helemaal niet moe, slaapt de nacht niet door, en dat allemaal door de juf die lekker makkelijk doet terwijl ik aan het werk ben. Hoe kan ik dit aankaarten zonder vals over te komen? Want ik wil er eigenlijk wel heel graag wat over zeggen, ik zit alleen nog te bedenken hoe. Deze lieve vrouwen zorgen heel goed voor mijn kind en ik ben ze daar heen dankbaar voor. Ze zijn ontzettend leuk met die kleintjes en ik vind ze heel vakkundig. Ik vertrouw ze mijn liefste vleed en bloed toe, maar goed, dit is nu wel een ding aan het worden. Dus hoe kaart je zoiets aardig aan?’.