‘Je eigen kind vergeten in een snikhete auto, kan iedere moeder gebeuren’

13.06.2020 06:57

Je kind die je eventjes in de auto achterlaat, zonder er bij na te denken dat het heel snel heel heet kan worden in de stilstaande auto. Het gebeurt vaker dan je denkt, omdat iedere moeder het kan gebeuren.

Volgens wetenschappers is het daarom geen ’taboe’ meer, of een ontzettende schande. Want, zo stellen zij: “Het overkomt ook heel liefdevolle en zorgzame ouders. Er gaat iets mis met de samenwerking tussen hersengebieden.”

Iedere zomer gebeurt het een paar keer in ons land. Een vader of moeder laat een jong kind achter in de auto, denkt dat het eventjes kan, en vergeet vervolgens het kind. Door oververhitting kan een kind ernstig ziek worden of zelfs overlijden. Maar het gebeurt niet omdat ouders niet genoeg van het kind houden, zo blijk uit de wetenschap.

Neuropsycholoog Erik Scherder: “In veel gevallen waar het misging, werd er afgeweken van de normale routine. Dus waar normaal gesproken de vader het kind op dinsdag naar de crèche bracht, moest de moeder het die dag doen. Dat betekent dat het prospectieve geheugen in actie moest komen om te onthouden dat het kind gebracht moest worden, en dat er in de frontale en pariëtale lob een plan van aanpak gemaakt moest worden: je kind aankleden en in de auto zetten, in plaats van direct naar je werk rijden éérst langs de crèche, je kind uit de auto halen en naar de crèche brengen, en dan doorrijden naar je werk.” Het gebeurt dus vaak als je iets nét iets anders doet dan dat je normaal doet. “Op zulke momenten wordt er veel gevraagd van je prospectieve geheugen”, zegt Scherder. “Het probleem is dat het prospectieve geheugen niet goed functioneert als er sprake is van vermoeidheid, afleiding en stress. Die kan daar niet tegen.”

Het gebeurt dan vooral bij vrouwen die stress hebben en net een nacht slecht hebben geslapen. Ze kunnen gewoon minder helder nadenken en zijn gehaast. En nee, ze zien hun kind niet gelijk zitten als ze uitstappen, want ze létten er niet. En waar geen aandacht voor is, zie je niet.

Bron: RTL Nieuws

Dit wil je deze z0mer nog shoppen: