Is het veilig om cola te drinken tijdens je zwangerschap?

29.06.2022 11:55
cola zwanger

Als je zwanger bent, dan zoek je vaak op of je iets wel mag eten en drinken. Wel zo fijn om te weten of iets kwaad kan voor je baby of niet. Hoe zit het met cola? Kun je dat veilig drinken als je zwanger bent?

De meeste vrouwen zijn misschien ongerust over het drinken van cola tijdens de zwangerschap omdat ze niet zeker zijn van de veiligheid ervan. Cola is een koolzuurhoudende drank waar in sommige varianten cafeïne en suiker zit. Het heeft niet veel voedingswaarde.

Toch kun je maximaal een glas per dag (en liever niet elke dag) drinken: meer is niet aan te raden. Je moet vooral letten of er niet te veel cafeïne in het drankje zit. In Pepsi Cola zit nog meer cafeïne dan in Coca-Cola. Als je zwanger bent, mag je niet meer dan 300 milligram cafeïne per dag binnenkrijgen. Studies hebben aangetoond dat cafeïne in het lichaam van een zwangere vrouw tot 11 uur aanwezig kan blijven. Maar de foetus kan het tot 100 uur vasthouden, om de eenvoudige reden dat baby’s aan het ontwikkelen zijn, en nog geen noodzakelijke enzymen hebben om cafeïne te ontgiften en af te breken.

Is cola light beter?

Is light of Zero dan beter dan gewone cola? Ook aspartaam, de zoetstof in cola light, verstoort mogelijk de ontwikkeling van het ongeboren kind. Toch mag het volgens officiële richtlijnen. De EFSA, het bureau dat binnen de Europese Unie onafhankelijk wetenschappelijk advies geeft over voedselveiligheid, beoordeelt of stoffen zoals zoetstoffen veilig gebruikt kunnen worden door onder andere zwangeren. Na uitgebreid onderzoek wordt besloten of de stof veilig genoeg is om dagelijks te eten en te drinken.

Als je het echt heel graag wilt, kun je soms een glas cola drinken. Maar beter is het natuurlijk om het bij thee en water te houden. Het koolzuur dat in frisdranken zit kan geen kwaad voor je baby, maar bij jou kan het wellicht voor wat maagzuur en winderigheid zorgen. Naast cola geldt dit natuurlijk ook voor andere frisdranken.

Bron: Momjunction