Innestelingsbloeding: wanneer kun je het verwachten en betekent het dat je zwanger bent?

19.04.2022 11:30

Als je hoopt dat je zwanger bent, kun je dat in de eerste weken al merken aan bepaalde dingen. Je bent bijvoorbeeld al erg moe, veel moeër dan je normaal gesproken bent. En ja, je hebt ook wat bloed gezien.

Bloed en zwanger? Je zou denken dat het niet klopt, maar toch is het zo.

De innestelingsbloeding

Want een groot deel van de zwangeren krijgt te maken met een innestelingsbloeding. Daarom denken sommige vrouwen wel eens dat ze niet zwanger zijn, terwijl ze dat wel zijn. Een innestelingsbloeding volgt een paar dagen tot een week na de innesteling van de bevruchte eicel. Meestal gebeurt het dus een paar dagen na je ovulatiedatum. Denk dan niet aan heel veel bloed zoals bij een ongesteldheid, maar juist een beetje bloed.Verlies je tussen de vijf en twaalf dagen na je eisprong bloed? Dan kan dit de innestelingsbloeding zijn. Het innestelen is meestal klaar rond de 8 of 9 dagen na je eisprong.

Wil je het berekenen wanneer je zo’n innestelingsbloeding kunt meemaken? Haal dan 5 dagen van je datum dat je ongesteldheid zou moeten beginnen af: als je dan een spoor van bloed ziet, hoeft het niet te betekenen dat je ‘eerder’ ongesteld bent. En let wel: niet elke vrouw heeft een innestelingsbloeding en het gebeurt ook niet bij elke zwangerschap.

Begin van je zwangerschap

Het komt omdat de bevruchte eicel zich wil vastmaken aan de baarmoeder. De baarmoeder is in principe altijd leeg, tot er dus een bevruchte eicel in komt. Tijdens de innesteling kan een bloedvaatje in het baarmoederslijmvlies geraakt worden wat zorgt voor wat roods in je ondergoed. Via je baarmoedermond komt dit dan naar buiten: niets ergs dus. Meestal heb je ook geen krampen hiervan: je voelt het waarschijnlijk niet eens, totdat je het bloed ziet. Maar het is vaak het eerste waardoor je weet dat je zwanger bent. Vanaf dat moment dat de eicel in de baarmoeder vastzit en is genesteld, gaat je lichaam het zwangerschapshormoon hCG aanmaken. Vanaf dan kun je een zwangerschapstest doen en dus ‘officieel’ weten dat je zwanger bent. Ook begint vanaf dat moment meestal de misselijkheid, omdat het hormoon juist is waar vrouwen misselijk van worden.